Annons
Nyheter

Stort intresse för fiber i Nitta

Inom ett år kan privata fastigheter i områdena Nitta, Varnum, Töve och Romsås ha fast fiberanslutning.
Det var budskapet vid ett allmänt möte i Nitta i söndags.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2014
Det var i det närmaste fullsatt i Forshaga då fiberföreningen informerade om möjligheterna till fiberanslutning.FOTO: Christer Seldevall
Det var i det närmaste fullsatt i Forshaga då fiberföreningen informerade om möjligheterna till fiberanslutning.FOTO: Christer SeldevallFoto: 
Vid söndagens möte i Forshaga i Nitta berättade bland annat Robert Skansebo, ordförande fiberföreningens interrimstyrelse, om förutsättningarna till att få fiberanslutning till fastigheter i området.
Vid söndagens möte i Forshaga i Nitta berättade bland annat Robert Skansebo, ordförande fiberföreningens interrimstyrelse, om förutsättningarna till att få fiberanslutning till fastigheter i området.Foto: 

Det är den nybildade föreningen Nitta Fiberförening som arrangerade mötet. En interrimstyrelse har inför mötet undersökt olika alternativ till att inom relativt kort tid få igång någon slags uppgörelse som innebär att intresserade privatpersoner i området får fast fiberförbindelse.

Närmare 100 personer fanns på plats i samlings- lokalen Forshaga i Nitta då mötet öppnades av Robert Skansebo, ordförande i interrimstyrelsen.

Annons

Delar av styrelsen informerade om förutsättningarna till att få till en utbyggnad av fiber.

Att avvakta ett statligt bidrag till en utbyggnad är ett av alternativen, enligt styrelsen.

Om man väljer detta, tillkommer kostnader för drift och underhåll. Dessutom blir föreningen bunden av ett mångårigt ansvar för nätet.

– Väljer ni det alternativet tappar vi dessutom i tid. Efter vad vi fått fram får man räkna med två–tre år innan arbetet kommer i gång. Vi anser det vara viktigare att komma igång snarast. Det bidrag som man då missar vägs upp av fördelen med att slippa driftsansvaret, sa Robert Skansebo

Ett annat alternativ är att teckna en intresseamälan med kommunala bolaget Ulricehamns Energi AB. Fördelen med det blir enligt styrelsen att arbetet med anslutningen kan komma igång redan i höst.

Målet är inom ett år ska samtliga som anmält sitt intresse då kunna ha fast fiberanslutning. En förutsättning är naturligtvis att tillräckligt många tecknar sig för en bindande intresseanmälan.

Senast 1 september ska en sådan ha lämnats in, för att UEAB ska kunna räkna på vad anslutningsavgiften blir.

– Vi har även resonerat kring alternativet att göra jobbet på ideell basis. Men vi tror det blir svårt att få folk att verkligen avsätta tid för det arbete som då krävs. Man riskerar även att fastna i detaljer kring hur mycket arbete var och en i så fall lägger ner, sa Robert Skansebo.

Vid mötet informerades även om det bidrag som Ulricehamns Sparbank erbjuder. Erbjudandet är emellertid kopplat till att motkrav om att antingen vara kund, eller boka möte i banken vid ett tillfälle för rådgivning.

Interrimstyrelsen redogjorde även för den kontakt man redan har med Ulricehamns Energi.

Annons

– De ser positivt på planerna. Finns tillräckligt underlag för utbyggnad skulle projektering kunna göras redan i höst, sa Robert Skansebo.

De frågor som mötesdeltagarna hade rörde vad man som enskild fastighetsägare förbinder sig till, förutom kostnaden för anslutningen.

Priser, leverantör av tv, internet och telefon var andra frågor som diskuterades.

Mötet beslutade att fortsätta på den inslagna vägen med kontakten med UEAB. Mötet valde även en styrelse i föreningen, vilket blev samma personer som ingått i interrimstyrelsen.

Närmare 20 intresseanmälningar lämnades också in i samband med mötet.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons