Annons
Nyheter

Stor uppslutning kring skolvalet på Stenbocksskolan

Alla elever på Stenbocksskolan har möjlighet att delta i skolvalet som pågår just nu. Och det är också eleverna själva som sköter administrationen. I år rapporteras även skolans valresultat in till den nationella sammanräkningen från landets skolval.
Ulricehamn • Publicerad 6 september 2022 • Uppdaterad 7 september 2022
Skolvalet pågår på Stenbocksskolan – och nu ska rösterna räknas.
Skolvalet pågår på Stenbocksskolan – och nu ska rösterna räknas.Foto: Jens Augustinsson

På ett givet klockslag släpps de in i aulan, en klass i taget. Vera Thor i klass 9D är en av fyra valfunktionärer. Hon ställer sig på scen för en kort genomgång i hur man röstar.

Sen släpps eleverna, två i taget, upp på scen för att ta sin valsedel och smita in bakom det i valsammanhang klassiska gröna skynket och klistra igen sitt kuvert. Bortsett från identifieringsförfarandet så är det mesta likt det som sker på valdagen för kommun, region och riksdag.

Annons

Inför valet så har eleverna på lektionstid läst om de olika partierna och deras politik. Eleverna har också fått göra SVT:s valkompass på riksnivå, där de förutom att få en hint om var de själva står rent politiskt, även kan få lite mer information partiernas åsikt i olika frågor.

– Det känns på allvar när vi gör detta och det är bra att få känna på hur det känns att delta i ett val, säger Vera Thor, som tillsammans med tre klasskompisar från 9D valts ut till uppdraget som valfunktionärer.

– Men det är inte lätt att veta vad man ska rösta på. Det gäller att ha lite eget intresse för att kunna hänga med i partiernas politik, fyller Selma Försth i.

Det är andaktsfullt när de röstande eleverna tar plats bakom varsin skärm.
Det är andaktsfullt när de röstande eleverna tar plats bakom varsin skärm.Foto: Jens Augustinsson

Försteläraren Karin Gardell är med och arrangerar skolvalet på Stenbocksskolan. Hon berättar att det inte är obligatoriskt att anordna skolval, men att det är ett naturligt tillfälle att ta upp vissa ämnen.

– Vi ska läsa om demokratiska värden och processer och i ett skolval får eleverna en erfarenhet av hur demokrati går till i praktiken.

De fyra valfunktionärerna från 9D är överens om att det är mycket svåra ord och begrepp inom politiken men att saker som valkompassen hjälper, men också att tidigt börja lära sig mer om politik.

– Vi började prata om politik redan i åttan och jag tror att niorna mer har hunnit bilda sig en egen uppfattning än sjuorna, som nog röstar mer som sina föräldrar, säger Selma Försth, och Vera Thor fyller i:

– Många vet nog i alla fall vilken sida av den politiska skalan de vill rösta på. Sen röstar man nog efter vilka frågor man tycker är viktiga.

”Det känns på allvar när vi gör detta och det är bra att få känna på hur det känns att delta i ett val”
Vera Thor, 9D Stenbocksskolan

Sociala medier är också en viktig källa till politisk kunskap för högstadieeleverna. Men tjejerna i funktionärsgruppen vet samtidigt att det inte är helt okomplicerat att ta till sig information den vägen.

– Det kan vara väldigt korta klipp som är tagna ur sitt ursprungliga sammanhang, vilket kan ge orden en helt annan innebörd. Man måste tänka på var informationen kommer ifrån och varför, säger Selma Försth.

Annons

– Har man inga förkunskaper kring politik, så är det också lätt att man tror allt som sägs i sociala medier, säger Sara Edman.

Det mesta i skolvalets röstningsprocess är precis likt det riktiga valet till kommun, region och riksdag. Sara Edman från 9D ser till att rätt antal röstkuvert hamnar på rätt plats.
Det mesta i skolvalets röstningsprocess är precis likt det riktiga valet till kommun, region och riksdag. Sara Edman från 9D ser till att rätt antal röstkuvert hamnar på rätt plats.Foto: Jens Augustinsson

Klockan slår 14.30 och dagens sista klass rasslar in i aulan. En halvtimme är avsatt för varje klass. Men eleverna är väldisciplinerade och efter en kort elevfråga om man får rösta blankt, så är hela klassen klar med röstningen på sju minuter.

Efter två av tre röstningsdagar ligger röstdeltagandet på 74 procent. Men det är mer sjukdom än andra orsaker som hållit eleverna borta från valurnorna, säger Karin Gardell.

– Jag tycker eleverna tar detta på stort allvar. Vissa tror nästan att det är ett riktigt val.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons