Annons
Nyheter

Stor prestige när socknarna tävlar

Nu är prestigekampen igång. Åtta socknar gör upp om den ärofyllda vinsten i Sockenkampen. En kamp som avgörs genom frågesport.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2010
Ivan Johansson, Nils Hylander och Jimmy Strålin i Knättes lag försöker lista ut vilka tre lövslag som finns på pappret.
Ivan Johansson, Nils Hylander och Jimmy Strålin i Knättes lag försöker lista ut vilka tre lövslag som finns på pappret.Foto: Labrini Stavrekas
Många åhörare fick sig ett gott skratt emellanåt. Fika och hjärngympa hanns också med.
Många åhörare fick sig ett gott skratt emellanåt. Fika och hjärngympa hanns också med.Foto: 

Blidsbergs församlingshem var fullsatt under torsdagskvällen. Anledningen? Frågesport mellan åtta olika socknar. Grundomgången av Sockenkampen skulle nämligen avgöras.

- Jag vet att den här tävlingen har funnits tidigare men det var väldigt längesedan, säger kyrkoherden Bo Hellsmark.

Annons

Det var tillsammans med damerna i Blidsbergs syförening som Bo Hellsmark kom på idén att samla ett antal deltagare från varje socken för lite hjärngympa. Genom aktiviteten får verksamheten in lite pengar men viktigast av allt är något annat.

- Detta är också ett bra sätt att umgås på. Det blir en mötesplats och det är viktigt att socknarna kan känna en gemenskap mellan varandra, förklarar Hellsmark.

I varje lag deltog tre tävlanden, en reserv fanns också. Stämningen innan tävlingen drog igång var lite spänd. Ingen visste egentligen vad som väntade.

- Vi tar gärna många datafrågor, säger Kölingareds Barbro Johansson.

- Inga sportfrågor tack, önskade Knättes Nils Hylander.

För Knättes del var det tungt när Bo Hellsmark gick igenom tredje kategorin, en kategori som handlade om fotboll. Men om det var tungt för Knättes del bjöds det på stora leenden i några av de andra lagen. Böne var den socken som började bäst. I paus hade man ledningen med ett poäng. En poäng som visade sig vara lite bräcklig.

- Nästa fråga är ju värd tio poäng så man vet inte riktigt vad som kan komma. Bo kan klämma till med någon bibelfråga men vi hoppas att det kanske är geografi, säger Gunnar Böhm.

Böhm och hans lagkamraters förhoppningar stämde. Men det gick inte så bra när det gällde tio utvalda länders huvudstäder. Istället fick unge Isac Svensson i Dalum briljera med sina kunskaper. Full pott innebar det. Dalum tog över ledningen och blev det lag som samlade ihop flest poäng under kvällen. 23 poäng blev det sammanlagt för Isac Svensson, Annica Claesson och Hillevi Setrinen. Återstår att se om Dalum klarar att ta sig hela vägen till final och om de sedan kan titulera sig segrare i Sockenkampen.

Deltagande socknar: Kölingared, Kölaby, Dalum, Blidsberg, Knätte, Liared, Humla och Böne.

Urvalet: En i varje socken har fått i uppgift att ta ut ett lag. Den som ordnat med laget behöver själv inte vara med. Eftersom olika generationer ska vara representerade ska en av de tävlande vara under 20 år, en ska vara mellan 30-40 år och en ska vara äldre än 40.

Så går det till: Alla lagen från grundomgången har gått vidare och tar med sig hälften av poängen från kvällen till nästa omgång som är kvartsfinalen. Socknarna är då indelade i två olika grupper. De två bästa från varje grupp går vidare till semifinal. I finalen möts de två bästa.

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons