Annons
Nyheter
Fiberutbyggnad i glesbygden. Det är senaste satsningen som den ideella, ekonomiska föreningen Landsbygdsnät i Tranemo (LiT) planerar.
– Det kan handla om en investering på totalt närmare 40 miljoner kronor, säger Kent Halldén i föreningens styrelse.
Nyheter • Publicerad 8 november 2014

Värdehöjning på fastigheterna

Landsbygdsnät i Tranemo fungerar som en paraplyorganisation. Målet är fiberutbyggnad till alla de områden där föreningen har medlemmar. Som medlem betalar man en medlemsavgift, vilken motsvarar snittkostnaden för anslutning till fiber. Detta för att kunna ha principen samma pris för alla, oavsett var i området man bor.

Annons

Medlemmar i Mossebo blev i våras först med att få tillgäng till utbyggnaden av fibernät. Där handlade det om 170 abonnenter.

Här fick föreningen ett bidrag om 40 procent av grävkostnaden, samt ett mindre kommunalt bidrag.

För närvarande är det Dalstorp som är aktuellt. Här betalas inget bidrag ut. Inkoppling väntas ske före jul, enligt Kent Halldén.

– Intresset för anslutning är mycket stort. I Dalstorp är 85 procent av hushållen medlemmar, säger han.

Värt att notera är att de cirka 100 lägenheter som Tranemobostäder har i Dalstorp inte ingår i denna beräkning. Beskedet från Tranemobostäder är nämligen att man inte deltar i pågående utbyggnad.

Efter Dalstorp väntar utbyggnad i Ambjörnarp samt i Grimsås. För dessa satsningar blir det troligen heller inga bidrag, eftersom planeringen redan kommit så långt.

Parallellt pågår planering för vad Kent Halldén beskriver som ”jätteprojekt”.

Det är en ansökan om bidrag från länsstyrelsen för att kunna bygga ut fiber till några glest bebodda områden i kommunen. Totalt berörs knappt 1 000 hushåll i områdena Ölsremma, omgivningen kring Dalstorp, Hulared, Ljungsarp, Nittorp och omgivningen kring Ambjörnarp.

– Vi har lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om bidrag för satsningen. Besked väntas i maj/juni nästa år. Får vi klartecken kan vi komma igång sent hösten 2015 med en första etapp, säger Kent Halldén.

Bidraget som kan utgå motsvarar 50 procent av investeringskostnaden. Totalt beräknas satsningen kosta närmare 40 miljoner kronor.

Annons

– Intresset för anslutning i dessa områden är om möjligt ännu större än i samhällena. Även om det finns en del tomma hus och vissa hushåll som kanske inte är intresserade, så räknar vi ändå med en anslutning på cirka 90 procent av hushållen, säger Kent Halldén.

Sam Allen i Dalstorp berättar om det omfattande arbete som Landsbygdsnät i Tranemos arbetsgrupp för Dalstorp lagt ner på att informera om den fiberutbyggnad i samhället som nu är inne i slutfasen.

– Vi har informerat på olika sätt, genom möten, utskick och personliga träffar. Syftet har varit att ge en så tydlig beskrivning som möjligt av vad en fiberanslutning innebär. Vi har sett det som viktigt att alla ska ha haft möjlighet att få info för att kunna sätta sig in i vad det handlar om, säger Sam Allen.

Totalt är det 210 hushåll som nappat på erbjudandet, vilket motsvarar en stor andel av hushållen i samhället (Tranemobostäder borträknat). En del var först tveksamma till att gå med.

Det var mest äldre som kanske mest tittar på tv och inte använder dator så mycket, berättar Sam Allen. Förutom ett relativt litet behov av fiber såg de kostnaden som ett skäl att tveka. Men många av dem har konstaterat att en fiberanslutning kan ses som en investering i fastigheten, som höjer värdet inför en eventuell framtida försäljning, enligt Sam Allen.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons