Nyheter
För att ge alla elever det stöd de behöver tvingas Stenbocksskolan gå med en förlust som kan bli över en miljon innan året är slut.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2014

Inför terminsstarten hade skolan begärt 500 000 kronor extra för att möta det växande behovet av särskilt stöd. Men några extra pengar blir det inte, säger rektor Ann-Kristin Svanberg.

Istället kommer skolan göra en stor förlust. I nuläget saknas 800 000 kronor. Vid årets slut kan det sluta med en förlust på långt över en miljon.

– Jag som rektor är självklart bekymrad över att jag inte har de medel som behövs i min budget för att ge alla mina elever den möjlighet till stöd som krävs. Därför har jag ett stort minusresultat. Vi kommer gå väldigt mycket minus när året är slut.

Hon säger att en orsak till situationen är det nuvarande resursfördelningssystemet, där Stenbocksskolan legat på samma nivå under många år trots att behovet har ökat kraftigt.

– Vi har en budget för 1,75 tjänster på elevassistentsidan men nu inför hösten har jag fem heltidsanställningar.

Då har de ändå gjort vissa neddragningar sedan i våras.

– Vi har gjort vissa anpassningar som vi hoppas inte ska drabba eleverna, det är inte så mycket stöd som det var i våras. Men de bedömningar vi har gjort är att eleverna får det stöd som behövs.

Hon tillägger att det finns andra sätt att ge stöd än att anställda elevassistenter och att skolan prövar alla möjligheter. Hon säger också att personalen på skolan, utifrån de förutsättningar som ges, gör allt som bara är möjligt för att ge eleverna den hjälp de har rätt till.

Nyligen gjordes en riskanalys över vad som skulle hände om skolan hade försökt få budgeten i balans. Där talas om en lång rad negativa effekter som minskad trygghet, att skolan inte följer lagen, sämre studiero, ökad skolkning, fler anmälningar till Skolinspektionen, att elever väljer friskolor och att pedagoger väljer andra arbetsplatser.

Under måndagen var ärendet med Stenbocksskolans riskanalys uppe på politikernas bord när kommunstyrelsen hade möte. Förslaget var att riskanalysen ska följas upp i slutet av november.

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Lars Holmin, är det förstås viktigt att de elever som behöver stöd ska få det. Så kommer det också bli, säger han.

Men det blir alltså till priset av att skolan går kraftigt back, något som i normalfallet inte ska accepteras, säger Lars Holmin.

– Man kan aldrig säga att man får gå med underskott men i det här fallet vet vi varför. Vi har en förklaring och kan motivera den här förlusten. Självklart ska de elever som behöver få stöd och det gör att det blir ett underskott på Stenbocksskolan.

Antalet elever i behov av särskilt stöd ökar mycket i hela Ulricehamns kommun. Därför startades det i mars en projektgrupp som ska se över elevhälsan i Ulricehamns kommun. Syftet med projektet är att öka måluppfyllelsen, att arbeta mer förebyggande, att få en samsyn runt elevhälsa, att använda resurserna på bästa sätt och att stärka både rektorers och pedagogers roll. Tanken är att det ska bli förändringar i både organisation, rutiner och arbetssätt från och med den 1 januari 2015.

En del i arbetet är att se över resursfördelningen för barn i behov av särskilt stöd.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.