Nyheter
Skolinspektionen gör bedömningen att Ulricehamns kommun och Stenbocksskolan inte följt skollagen vad gäller stöd till en elev på skolan. Skolan måste nu vidta åtgärder.
Nyheter • Publicerad 27 december 2014

Eleven som är i behov av särskilt stöd går på Stenbocksskolan. Redan när eleven började i årskurs sju fick skolledning och personal vetskap om elevens stödbehov. En extern utredning hade gjorts och tidigare skola hade överlämnat information.

Skolinspektionens kritik kring elevens skolgång kan sammanfattas i ett par punkter. För det första har det dröjt för länge innan ett åtgärdsprogram för eleven upprättades. Det tillsattes en elevassistent men trots stöd accelererade elevens frånvaro. Ett åtgärdsprogram upprättades först då eleven skulle börja i årskurs åtta och det var enligt Skolinspektionen alldeles för sent.

I rapporten från Skolinspektionen riktas också kritik mot åtgärdsprogrammet. Detta anses vara för vagt formulerat och svårt att följa upp. Det framgår inte heller vem som är ansvarig för att följa upp hur det går för eleven kopplat till kunskapsmål.

Eleven har under hösten haft en frånvaro på runt 50 procent. Skolinspektionen. Ulricehamns kommun har redovisat åtgärder hur man försökt få en ökad närvaro för eleven men Skolinspektionen konstaterar att de åtgärder som vidtagits inte gett resultat. Skolan och kommunen måste jobba hårdare för elevens rätt till utbildning, heter det i rapporten.

Till sist kritiseras Stenbocksskolans rektor för arbetet med elevens anpassade studiegång. Anpassad studiegång är ett sätt att möta elever som inte klarar skolgången, en inskränkning i elevens rätt till utbildning. Dokumentationen och uppföljningen brister även i den här delen.

Skolinspektionen förelägger Ulricehamns kommun och Stenbocksskolan att följa Skollagen när det gäller elevens rätt till särskilt stöd och utbildning.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.