Statsministern på blixtbesök på Ubab
Det blev alltså en väldigt speciell dag på Ubab, Ulricehamns betong AB, i Timmele, Ulricehamns största arbetagivare.
I fredags var Säpo på plats och rekade, på måndagsförmiddagen posterades ett antal poliser ut vid infarten till fabriksområdet och 20 i elva, några minuter försenad, anlände Fredrik Reinfeldt med sällskap.
Ägarfamiljen, Bengt Gustafson med sonen Fredrik Gustafson (vd) och dotter Ulrika Swennberg (vice vd), tog emot och berättade om företaget, dess produktion och anställda. Statsministern fick också veta vilka problem Ubab stöter på, där det största är att rekrytera personal med rätt kompetens, bland andra tekniker och ingenjörer.
I dag har Ubab 225 anställda – varav knappt 30 tjänstemän – från 27 olika nationer, fick Reinfeldt veta, och just den etniska mångfalden intresserade honom påtagligt.
Den utvecklingen startade redan 1997, när företaget anställde den förste utlandsfödde medarbetaren.
– Det bästa vi gjort, ansåg Bengt Gustafson, som ansåg att företagets satsning, att anställa folk från andra länder, blivit mycket lyckad. Det problem han kunde peka på, var att språkundervisningen, SFI, inte riktigt vill hänga med i svängarna, eftersom undervisningstiden ligger under arbetstid.
Statsministern fick ockå veta att den största delen av arbetskraften rekryteras lokalt och att Ubab har byggt upp stora delar av sin verksamhet på den inhemska byggsektorn, med storstädernas bostadsrätter som bärande inslag.
Endast en mindre del av produktionen går på export, till Norge. Orsaken till det är bland annat att företaget har fullt upp med att försörja den svenska marknaden och alltså medvetet valt att ligga lågt på exportsidan.
Ubabs vd, Fredrik Gustafson, var bekymrade över förslaget från oppositionen, om höjd kilometerskatt på tunga transporeter.
– Det skulle slå direkt mot oss och konsumenterna, sa han.
Och den oron förstod och delade Reinfeldt.
På UT:s fråga vad regeringen, om den sitter kvar, kan göra för att underlätta personalrekryteringen för ett företag som Ubab, tyckte statsministern att mycket redan har gjorts:
– Vi återinför fyraårigt tekniskt program på gymnasiet, vi har satsat på mellaningenjörsutbildningar, vi har jobbat med att ändra meritvärden, så att det ska belönas bättre när skolelever tar tunga, naturvetenskapliga ämnen, vilket öppnar dörrarna för ingenjörsämnen. Vi ser nu, att det är fler som söker till ingenjörsutbildningar, men det tar lite tid innan detta slår igenom, det är ganska långa ledtider.
– Vi har också inrättat yrkesvux och yrkeshögskolor. Yrkesarbetet i dag är mer kvalificerat, ställer störrre krav.
Enligt Fredrik Reinfeldt är det typiskt att industriföretag säger att ”vi har svårt att hitta dem som är rätt för det här företaget”, det är genomgående för hela Sverige, konstaterade han.
– Det säger något om att vi har grupper som ganska många arbetsgivare tycker inte är anställningsbara; det är en av de största samhällsutmaningar vi har.
– Men samtidigt har vi en kvarts miljon fler i sysselsätting än 2006 och en mycket stor del av dem är utrikes födda. Det tror jag beror på att de är väldigt yrkeskunniga, väldigt duktiga på att sätta sig in i jobbet och arbeta hårt och därför ofta blir väldigt uppskattade.
Efter presentationen följde rundvandring i de enorma lokalerna – konstant utökade sedan 2006 – där de färdiga betongelement som blivit Ubabs framgångsrecept höll på att tillverkas. Personalen följde statsminsterns rundvandring med stort intresse och förevigade den med sina mobiler. Några anställda fick också möjlighet att växla några ord med honom.
Fram med kamerorna. Reinfeldts besök väckte intresse på fabriksgolvet.
Fredrik Reinfeldts besök i Ulricehamn skulle egentligen ha varit lite längre. Bland annat var en lunch på Kallbadhuset inplanerad, med deltagande av lokalt partifolk. Nu blev det inte så, beroende på att statsministern var tvungen att snabbt återvända till Stockholm, för att kommentera Socialdemokraternas skuggbudget som presenterades denna dag, vilket inte var känt när resan planerades.
Därför blev det bara en dryg timme bland Ubabs ledning och personal, för Reinfeldt och hans sällskap.
Från början var det för övrigt migrationsminister Tobias Billström som skulle besökt Ubab, men det ändrades relativt sent.
Fredrik Reinfeldts Ulricehamnsbesök kan ha varit det första av en svensk statsminister i modern tid.