Nyheter

Stark kritik mot förslag om F3-skola

Föräldrar med barn i Ljungsarpskolan vill att politikerna ska lägga ner skolan. Detta efter föreslag om att det ska bli en F3-skola, vilket förälrarna menar är ohållbart.
– Det är en feg kompromiss, säger föräldern Hanna Angerd.
Nyheter • Publicerad 3 april 2014
Sandra Kåvestam och Hanna Angerd med dottern Ebba inspekterar mögel i taket.
Sandra Kåvestam och Hanna Angerd med dottern Ebba inspekterar mögel i taket.Foto: Henrik Sandgren
De föreslagna nya lokalerna är i stort behov av upprustning.
De föreslagna nya lokalerna är i stort behov av upprustning.Foto: Henrik Sandgren
Lokalerna har stått mer eller mindre oanvända under en lång tid, och det är fuktskador i taket.
Lokalerna har stått mer eller mindre oanvända under en lång tid, och det är fuktskador i taket.Foto: Henrik Sandgren

Beslutet om att lägga ner F6-skolan i Ljungsarp möttes av stora protester från föräldrar. Nu planeras den att göras om till en F3-skola istället, men det tycker inte föräldrarna är en bra lösning. De ser hellre att skolan läggs ner helt och hållet.

– Jag tycker att politikerna ska ta konsekvenserna av sitt beslut, säger Hanna Angerd.

Förslaget om att göra en F3-skola tror hon kommer av att politikerna vill visa att de lyssnar på föräldrarna, och att de tror att de gjort något bra. Men föräldrarna har aldrig efterfrågat någon F3-skola, och menar att förslaget är ett spel för gallerierna. Att de mindre barnen slipper att åka till Dalstorp sker på bekostnad av kvaliteten i skolan, menar de.

– De använder barnen som brickor i sitt politiska spel. Ett starkt skäl till att inte ha F6-skolan var att barnen inte kan få ett tillräckligt socialt utbud. Nu med en F3-skola blir det ju ännu mindre, säger Hanna Angerd

I dag går elever från både Ljungsarp och Nittorp i Ljungsarpskolan, men så som förslaget ser ut nu skulle Nittorpsbarnen flyttas till Dalstorp medan barnen från Ljungsarp blir kvar. Eftersom de har vissa ämnen som slöjd, musik och idrott i Dalstorp betyder det att både personalstyrkan och klasserna skulle bli väldigt små. Föräldern Sandra Kåvestam menar att det redan nu är svårt att rekrytera kompetent personal, och att skolan kommer bli än mindre attraktiv att jobba på om förslaget går igenom.

– Vi räknade att det kan bli dagar med bara sex stycken elever i hela skolan. Hur ska de lösa det rent praktiskt? Vad händer den dagen som den enda läraren blir sjuk? undrar hon.

Eftersom klasserna är så små betyder det att barnen kan få börja helt ensamma i en ny klass när de börjar i fyran, vilket Sandra Kåvestam tror kan bädda för utanförskap.

– Den första tiden är så viktig, jag blir bara förbannad. För barnens skull är det viktigt att alla går tillsammans från början, säger hon.

När skolan blir mindre kommer de även att byta lokal. Som det ser ut nu lutar det åt att den nuvarande skolbyggnaden kommer stå tom, och att barnen istället flyttar in i angränsande lokaler som stått öde under en tid. Lokalerna är i dåligt skick, och Hanna Angerd undrar hur man ska kunna ställa i ordning dem så att de lämpar sig för en skolklass.

– Det är en gammal matsal, från den tiden då folk rökte där. Man undrar vad politikerna skulle tycka om de gällde deras egna barn, säger Hanna Angerd.

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.