Annons
Nyheter

Stan full av vattenjubileumsåret 2014

För 100 år sedan blev Ulricehamn med vatten – och avlopp. Bra anledning att fira, tycker Ulricehamns energi som bjuder på arrangemang nio månader i sträck.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2014
Marie Ström, Konrad Samuelsson och Lisbeth Johansson på Ulricehamns energi bjuder in kommuninvånarna till nio månaders firande av att det är 100 år sedan vattnet kom till stan.
Marie Ström, Konrad Samuelsson och Lisbeth Johansson på Ulricehamns energi bjuder in kommuninvånarna till nio månaders firande av att det är 100 år sedan vattnet kom till stan.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

I juni 1914 fick Ulricehamn eget vatten. Då togs det som nu kallas gamla vattenverket i bruk och vatten kunde pumpas ut till hushållen. Samtidigt grävdes avloppsledningar ned i marken. Det förbättrade säkert miljön på land, men eftersom avloppsrören mynnade ut i Åsunden, blev vattnet där med tiden kraftigt förorenat.

– De som badade lärde sig att simma utan att få kallsupar, först 1956 fick vi vårt första reningsverk, berättar Konrad Samuelsson på Ulricehamns energi, som ansvarar för kommunens vatten och avlopp.

Annons

Sedan dess har Åsundens vatten blivit betydligt mer badvänligt. Dricksvattnet har alltid hållit hög kvalitet. Och det är bland annat det som UEAB nu vill uppmärksamma under jubileumsårets första nio månader.

Under januari får stadens restauranger ett erbjudande om att få glasflaskor med en speciell etikett. Tanken är att de ska fyllas på med gott kranvatten från Ulricehamn och serveras istället för köpt flaskvatten.

Under februari får alla kommunens hushåll en liten bok om hundra års VA-verksamhet. Det är Agneta och Göran Tjäder som har fått uppdraget att skriva den.

Mars är solrosens månad. Påsar med solrosfrön ska delas ut till skolorna och odlingsintresserade ulricehamnare. Ned med dem i jorden, på med en skvätt vatten, och tävla i störst och längst på Kulturarvsdagen i september.

Under UT-milen 26 april medverkar UEAB med ett evenemangstält och bjuder på vatten. Tipspromenad och fiskdamm ingår också.

Kommunens alla femteklassare bjuds in till studiebesök på Ulricehamns reningsverk under maj månad.

– Då får de lära sig hur viktigt det är att inte spola ned annat än kiss, bajs och toapapper i toaletterna och att vi måste vara rädda om vårt vatten, säger Lisbeth Johansson, marknadschef på UEAB och en av dem som håller i jubileumsfirandet.

13 juni uppmärksammas själva 100-årsdagen av vattnets ankomst. Det sker med en riktig salut vid gamla reningsverket. Blåsorkestern finns också på plats.

I juli är det varmt, åtminstone hoppas Lisbeth Johansson det, och Ueab bjuder då på ett recept på en ”vattendrink”.

I augusti är det öppet hus för allmänheten vid reningsverket. Miljökontoret medverkar och ger tips om vad som gäller för enskilda avlopp och den som har egen brunn kan testa kvaliteten vad gäller järn, mangan och pH.

Annons

Jubileumsåret avslutas på Kulturarvsdagen 14 september. Det sker vid gamla vattenverket med vad UEAB kallar ”ett hejdundrande firande”. Vad som ska hända är fortfarande lite hemligt.

– Men det blir med fokus på det historiska, säger Lisbeth johansson.

”Pärlande rent och härligt vatten med pigghet och fin mineralitet”. Så står det på baksidesetiketten på flaskan med Ulricehamnsvatten, ett omdöme som delades ut av Svenskt Vatten 2010.

Ulricehamns energi har ansvaret för det kommunala vattnet. I ansvaret ingår att ta hand om och rena det vatten som används. UEAB sköter också drift och underhåll av kommunens anläggningar och hela rörnätet. Totalt handlar det om cirka 20 mil vattenledningar och 32 mil avloppsledningar.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons