Staffanssångare gör entré
Det som ligger bakom tillskottet i Lucia- arrangemanget är en diskussion om förnyelse mellan arrangörerna, Lions Club och Ulricehamns Tidning, samt Anna Mogren, musikalisk ledare för luciagruppen, som är positiv till utvecklingen. - Det blir ett musikaliskt lyft då mansrösterna bidrar till en annan klang samtidigt som det avlastar tjejerna och sparar på deras röster, som oundvikligen blir ansträngda efter den intensiva två veckorsperioden med upp emot 100 framträdanden, som väntar dem. Sen är det också kul att få fram hela traditionen med Staffanssångare, säger Anna Mogren.
Helge, 21 år gammal, arbetar inom handikappomsorgen och läser på komvux i Ulricehamn, blev tillfrågad av Anna Mogren, hans lärare från studietiden på estetprogrammet på Tingsholmsgymnasiet, om han ville delta i Lucia-framträdandet. - Jag tyckte att det var en kul idé och att det var på tiden med något nytt, det förhöjer hela ljudbilden. Samtidigt kan det vara bra att mjukstarta med staffanssångare på kvällskonserterna i Ulricehamns Kyrka för att sedan utveckla staffanssångarnas medverkan till flera framträdanden i framtiden, säger Helge. Anton Björklund, 17 år gammal, läser estetprogrammet på Tingsholmsgymnasiet och har Anna Mogren som lärare. - Det var på den vägen jag blev tillfrågad och jag tycker att det är kul att killar också kommer med i det här sammanhanget och att det sker en förnyelse, säger Anton och får medhåll av Anna som påpekar att killar syns i många andra musiksammanhang, exempelvis TV-programmet Idol, men inte förknippas med Lucia-traditionen trots att historien berättar om dem.
Ytterligare en förändring är fem nyinköpta röda ukuleles som kommer att användas främst vid framträdanden på förskolor. - Det är ett billigt, lätthanterligt och portabelt instrument som passar till barnsångerna och Anna tror att det blir ett roligt inslag. Det hade även varit kul med staffanssångarna i det här sammanhanget, som manliga förebilder, men repertoaren är anpassad till tjejerna, och bara 5 låtar till killarna, säger Anna.
Hela lucia-gruppen är enig om att Staffanssångarna livar upp repertoaren och hoppas att det kan komma att bli ett stående inslag men hur man ska välja ut, eller rösta på staffanssångare återstår att se. - Vi får klura på det säger Anna.
Staffan stalledräng, är den engelska och nordiska folkliga omtolkningen av martyren Stefanos. Enligt en medeltida legend var Staffan Herodes stallknekt som efter att ha sett Betlehemsstjärnan berättade för Herodes att den nye judakungen var född, vilket fick honom stenad.
Staffansvisa, i legendballaden om den helige Stefanos berättas om Staffan och Herodes men den allmänt spridda versionen är sammankopplad med tiggarstrofer som i folklig tradition är knuten till annandag jul.
Staffansritt, staffansskede, ett traditionellt upptåg på annandag jul som syftade till att motionera hästarna och på samma gång skaffa mat och dryck till ett ungdomsgille, staffansöl, i mellandagarna genom att rida runt i bygden och sjunga staffansvisan. Seden urartade på flera håll, och förbjöds i vissa fall, istället fick "tiggarföljet" gå till fots och kom då att kallas för staffansgång.
Källa: Nationalencoklypedin; Ne.se