Annons
Nyheter

Stadsbarn vill inte till Marbäcks skola

Av 750 tillfrågade var det endast en (1) vårdnadshavare i Ulricehamn som svarade ja på frågan om man kunde tänka sig att ens barn placeras i Marbäcks skola istället för i någon av skolorna i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2014

Det är efter en motion från Socialdemokraterna som en skriftlig intresseförfrågan skickats ut till vårdnadshavare med barn i åldern 5-12 år om de kunde tänka sig placering i Marbäcks skola.

Frågan gick ut till vårdnadshavare med barn i Bogesundskolans och Ulrikaskolans upptagningsområde och gällde de barn som är aktuella för förskoleklass eller skolgång i årskurs 1-6 kommande läsår.

Annons

Totalt var det 750 vårdnadshavare som tillfrågades.

Efter att ha förlängt svarstiden med två veckor kunde förvaltningen summera totalt två (2) inkomna svar.

I det ena av dessa klargjorde vårdnadshavaren att man inte är intresserad av en placering i Marbäcks skola. Andra svaret lämnades av en vårdnadshavare med ett barn i treårsåldern. Denne var öppen för en placering i Marbäck när barnet ska börja i förskoleklass om tre år.

– Ja, det var ju inget överväldigande intresse direkt, säger Inga-Kersti Skarland (S) som skrivit motionen tillsammans med partikamraten Matthias Nordgren.

Blev du förvånad över utfallet?

– Jag hade nog väntat mig att något fler svara skulle komma in. Däremot hade jag inga direkta förväntningar på hur många som skulle svara ja eller nej.

Efter den omfattande skoldebatten för drygt ett år sedan blev det diskussion kring hur man nu skulle gå vidare i frågan.

Marbäcks skola var en av de skolor som enligt ett tidigare förslag skulle läggas ner. Men förslaget drogs tillbaka.

Från bland annat boende i Marbäck samt från samhällsföreningen kom då förslag att på frivillig basis låta barn i Ulricehamn få skolskjuts till Marbäck, som ett alternativ till att ha sin skolgång i någon av skolorna i Ulricehamn.

– Det var dessa signaler vi fångade upp och utgick ifrån i vår motion. Så jag tycker det är bra att vi nu har undersökt detta. Och resultatet visar tydligt att det inte är någon möjlig väg att gå, säger Inga-Kersti Skarland.

Annons

Vad händer nu?

– Ja, nu krävs en ökad inflyttning till samhället för att få upp elevantalet på skolan.

Förslaget till politikerna i kommunstyrelsen är att kommunfullmäktige lägger informationen om utfallet av motionen till handlingarna.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons