Annons
Nyheter

Spricka inom MP splittrar oppositionen

I sista stund presenterade Miljöpartiet ett eget förslag till budget som på vissa centrala punkter går stick i stäv med det tidigare gemensamma budgetförslag som oppositionen enats om.
Nyheter • Publicerad 25 november 2010

Då fullmäktiges ledamöter samlades inför måndagens möte, presenterande Miljöpartiet ett eget budgetförslag. Något överraskande kanske, särskilt som partiet så sent om för bara några veckor sedan ställt sig bakom ett gemensamt budgetförslag signerat de tre politiska oppositionspartierna Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Om de två sistnämnda partierna blev överraskade så gäller det även delar av Miljöpartiet.

Annons

– I praktiken innebär det att man bryter en överenskommelse i sista stund, säger Ingegerd Borg-Saviharju gruppledare för Miljöpartiet, som var partiets representant vid den gemensamma budgetpresentationen för några veckor sedan.

– Jag blev överraskad och hade inte sett det färdiga förslaget förrän på måndagen en stund före fullmäktiges sammanträde, säger hon. Förslaget från Miljöpartiet har tagits fram sista veckan före fullmäktige. Normalt sett ska förslaget som rör budgeten diskuteras vid ett medlemsmöte. Detta gick väldigt snabbt.

Enligt Arne Fransson i Miljöpartiet är det resultatet vid höstens val som är orsaken till att partiet nu lagt fram ett eget budgetförslag. Han delar heller inte beskrivningen att förslaget inte haft förankring.

– Ulf Svensson i vårt parti fick ett starkt stöd, liksom även jag själv. Det är två frågor som är nya i förhållande till den gemensamma budgeten, nämligen Lassalyckan samt skolorna.

– Den 14 november fick partiets ledningsgrupp en presentation av en policy som syftade till eget budgetförslag. De sista detaljerna och formuleringarna blev klara några dagar innan fullmäktiges sammanträde.

Enligt förslaget till budget vill Miljöpartiet avsluta byggandet av Idrottsanläggningen Lassalyckan. Vidare vill man öppna nedlagda skolor.

– Vad gäller frågan om Lassalyckan är det något som Ulf Svensson drev i valet och då fick mycket stöd för. Det vore odemokratiskt om inte väljarnas besked får genomslag i vårt partis politik.

Betyder det att det rödgröna samarbetet nu är avslutat?

– Nej, det finns många gemensamma frågor där vi har samma uppfattning. Även stora delar av budgetförslaget är gemensamt, säger Arne Fransson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons