Annons
Nyheter

Sparkade liggande i ansiktet

Efter ett bråk i en kö till en kebabvagn slog nittonåringen ner en annan man och sparkade honom i ansiktet så att han blev medvetslös. Nu döms han till villkorlig dom och samhällstjänst.
Nyheter • Publicerad 3 april 2013

Nittonåringen, som är från Tranemo, säger att han stod i kön till en kebabvagn i Borås när den andre mannen kom och började bråka. Han har erkänt att han slog denne i ansiktet, men att det skedde i självförsvar. Någon spark hann han inte med eftersom han tvingades springa därifrån för att inte bli överfallen av de andra i kön.

Tingsrätten konstaterar att mannens uppgifter om sparken motsägs av vittnen. Vittnesuppgifter talar om en "karatespark" eller "fotbollsspark" som tog "klockrent". Ett vittne säger att sparken var kraftig eftersom det hördes på ljudet. Mannen blev medvetslös och det bildades en pöl med blod under hans huvud.

Annons

Rätten anser alltså att nittonåringen har sparkat den andra mannen.

Tingsrätten skriver vidare att misshandeln visserligen är en följd av att den andre mannen bråkade, och detta påverkar till exempel skadeståndet till att bli lägre. Men att sparka någon som ligger ner är inte förenligt med nödvärnsrätten, utan att bedöma som en allvarlig misshandel.

Nittonåringen ska betala kränkningsersättning på fem tusen kronor till den andre mannen.

Mannen döms även för att ha misshandlat två andra män vid ett tillfälle senare samma år.

Detta bråk skedde i Tranemo efter att mannen upplevt att de andra förolämpade någon i hans sällskap. Alla inblandade hade dessutom druckit alkohol. Mannen åtalades bland annat för att ha tagit stryptag på en av männen så att denne svimmade. Detta ansåg tingsrätten inte gick att bevisa. Däremot har han tagit någon form av grepp som har orsakat liknande obehagskänslor. Nittonåringen döms alltså för misshandel även här och ska betala skadestånd på drygt sju tusen kronor till de båda männen.

Tingsrätten skriver slutligen att en vuxen som hade begått de här brotten hade dömts till fängelse i sex månader. Men bland annat eftersom den dömde är så ung och för att risken är liten att han återfaller i brott blir det istället för fängelse villkorlig dom och hundra timmars samhällstjänst.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons