Nyheter

Sophämtningen tas över av LBC

Från årsskiftet tas sophämtningen i Ulricehamns kommun över av LBC Borås.
Nyheter • Publicerad 31 december 2013

Beställare av tjänsten är Ulricehamns Energi AB. Upphandlingen, som blev klar i höstas, innebär LBC Borås att ta över uppdraget efter Sita.

För hushållen ska övergången ske smidigt, enligt Hans Karlsson, som ansvarar för affärsområde miljö och återvinning på LBC Borås.

– Det ska inte bli någon egentlig skillnad mot i dag. Soporna kommer att hämtas som tidigare, enligt samma intervall, säger han.

Men på sikt kan det komma att bli vissa ändringar vad gäller hämtningsdagar. Information om detta kommer att lämnas i god tid, enligt Hans Karlsson.

En annan förändring, av teknisk natur, blir det redan från början. Det gäller tömningen i sopbilarna, som ändras när LBC tar över.

Dagens modell, där Sita använder sidtömmare, används inte av LBC. Istället kommer kärlen att tömmas där bak. Vilket innebär att föraren kommer att gå ut och hämta kärlen och ställa dem i rätt position.

– För husägarna gör det ingen skillnad. Precis som i dag vill vi att kärlen ställs fram inför hämtningsdagen, säger Hans Karlsson.

Några svårigheter att hitta i Ulricehamn ska det inte bli för den nye entreprenören. Det är nämligen samma chaufförer som kör rutterna. Då upphandlingen blev klar blev de tre chaufförerna det handlar om, uppsagda. I det läget fick de istället anställning hos den LBC Borås.

Avtalet om hämtning av hushållsavfall löper till den 30 april 2015, med möjlighet till förlängning.

Sitas hämtning av returpapper berörs inte av förändringen. Hämtningen av returpapper kommer att ske precis som tidigare.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.