Annons
Nyheter

Söker dispens för kanalbygge i Vegby

Det har på kort tid blivit många turer runt ett påbörjat dammbygge vid en fastighet vid Yttre Åsunden i Vegby.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010

I tisdags var ärendet upp till behandling vid miljö- och byggnämnden i Ulricehamns kommun. Beslutet blev att dra ut ärendet eftersom en ansökan om dispens från strandskyddet lämnats in.

Det är avgående regionpolitikern och före detta kommunpolitikern Kjell Andersson som vid sin fastighet påbörjat ett arbete med att gräva ut en damm vid stranden. Tanken är att även anlägga en kanal mellan sjön och den blivande dammen.

Annons

På så sätt skulle tillgängligheten till det annars sumpiga området öka, enligt Kjell Anderssons motivering.

I mars i år uppmärksammades arbetet av kommunens miljökontor. Enligt kommunekolog Peter Wredin innebär dammen en väsentlig påverkan på allmänhetens tillgång till stranden samt förutsättningarna för växt- och djurlivet.

Med detta som motivering gjordes en anmälan om misstänkt miljöbrott. Efter en prövning beslutade åklagare att lägga ner förundersökningen med motiveringen att brott inte kunde styrkas.

– För de anmälda personerna måste det ha varit svårt att förstå att det de gjorde kan ha krävt en myndighetskontakt, skriver Mats Clase, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg.

Han tillägger att ”det inte går att hävda att de anmälda personerna kan anses ha begått en eventuell brottslig gärning uppsåtligen eller av straffbar oaktsamhet”.

Trots detta lyftes ärendet till nämnden med förslaget att fastighetsägaren ska återställa miljön i området, enligt följande:

? Kanalen ska läggas igen så att passage längs stranden inte hindras.

? För att försäkra sig om ett vattenutbyte mellan sjön och dammen ska passagen kulverteras.

? I övrigt ska området lämnas orört. Övriga anordningar som planeringar, klippta gräsmattor och utemöbler som kan ge intrycket av att området är privat mark får inte förekomma.

I dialog med kommunen har Kjell Andersson hela tiden förklarat att han inte kände till att det krävdes tillstånd för åtgärden.

Annons

I måndags, dagen innan nämnden skulle ta upp ärendet, inlämnade dock Kjell Andersson en ansökan om dispens från strandskyddet för de åtgärder som påbörjats i området.

Kommunekolog Peter Wredin har tidigare utryckt att det är mycket tveksamt om en dispens hade kunnat beviljas då det är svårt att finna ett särskilt skäl för åtgärden enligt miljöbalken.

Kjell Andersson avböjer i nuläget att kommentera ärendet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons