Annons
Nyheter
Ny stor idrottshall, ny matsal och nytt kök plus nya lokaler för de äldre fritidsbarnen. I maj kan arbetet med att förvandla Bogesundsskolan starta.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2014

Köket är i princip utdömt, både matsal och idrottssal alldeles för små sett till antalet elever. Behovet att göra något åt situationen på Bogesundsskolan har funnits i många år. Och nu, snart, ska det hända.

Under detta år och nästa ska den gamla 70-talsbyggnaden med kök-matsal-idrottssal rivas och ge plats för en ny. Men inte på samma plats, utan där skolans asfalterade fotbollsplan ligger i dag.

Annons

Nästan 50 miljoner kronor ska hela kalaset kosta och i den summan ingår rivning av den gamla byggnaden samt alla inventarier i den nya. Förvandlingen av skolgården är dock inte medräknad.

Anbudstiden gick ut förra veckan och enligt kommunens fastighetschef, Crister Dahlgren, har fem anbud kommit in.

– Det är vi rätt så nöjda med, säger han.

Arbetet med att utvärdera dessa anbud pågår för fullt och det finns en förhoppning att tilldelningen, alltså vem som får bygga, ska vara färdig nästa vecka. Om allt flyter som det ska, kan det bli byggstart redan i maj, säger Crister Dahlgren.

Vad är det då kommunen får för de 50 miljonerna? Anne-Marie Stensson är verksamhetschef för skolområde syd, där Bogesund ingår:

– Vi får en stor idrottshall, som är delbar så att två klasser kan använda den samtidigt. Omklädningsrummen ska ordnas på ett bra sätt, i varsin ända av lokalen. En trappa upp ska nya matsalen och köket ligga plus fritidslokaler för de äldre barnen, i år tre och fyra.

Elevantalet på Bogesund kommer att öka, men nybygget ger inga nya klassrum.

– Nej, det är riktigt, men fram till 2018, 2019 kan vi hantera detta. Om det behövs fler klassrum då, får vi se över hur vi kan nyttja övre skolan på bästa sätt.

Bogesunds skolgård kommer också att förändras, detta dels som en följd av att en fotbollsplan och en stor byggnad försvinner, dels för att det under lång tid varit ett starkt önskemål.

– Banorna för längdhopp, kula och löpning kommer att flyttas upp till Karlslättsplanen, det gör att det blir mer yta på skolgården. En ny fotbollsplan, som ersätter den gamla, ska också byggas, men det är inte betämt var. Som jag ser det finns det egentligen bara en sådan yta och det är den där matsalen/idrottssalen ligger i dag, säger Anne-Marie Stenson.

Annons

En arkitekt håller just nu på att titta på skolgårdens utformning, bland annat utifrån de önskemål som en för ändamålet speciell referensgrupp kommer med.

– Det är också viktigt att eleverna får vara med och tycka till om skolgården, säger Anne-Marie Stenson.

I etapp ett ingår nybyggnad av idrottshall och matsal-fritids samt mottagningskök. Etapp två är rivning av befintlig idrottshall, matsal och kök.

De nya lokalerna är dimensionerade för ytterligare 150 elever, eller totalt 550 elever.

Enligt planen ska nybygget vara klart till sommarlovet 2015 och rivningen ska kunna göras under lovet. I så fall ska allt vara klappat och klart när läsåret 2015/2016 startar. Däremot är det osäkert om den nya skolgården kommer att vara klar då.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons