Annons
Nyheter
Åtta miljoner i förskott för att snabba på bredbandsutbyggnaden. Tidigareläggning av nytt äldreboende i Gällstad. En ny tjänst som landsbygdsutvecklare. Det är några förslag i Centerpartiets budget.
Nyheter • Publicerad 21 november 2014

Liksom sina oppositionskamrater Miljöpartiet och Nya Ulricehamn (NU) går Centerpartiet fram med ett eget budgetförslag. Partiets gruppledare Roland Karlsson säger att det främst beror på att NU är ett nytt parti och kanske behöver tid för att få lite mer politisk erfarenhet.

– Vi sitter inne med så mycket kunskap, det skulle ge oss ett övertag och det skulle inte kännas rätt, anser han, och öppnar samtidigt dörren för en annan ordning nästa år.

Annons

Centerpartiets budgetförslag innehåller en större satsning på förbättrad utemiljö vid kommunens skolor och förskolor. Två miljoner per år under mandatperioden, totalt alltså åtta miljoner, vill man satsa på det.

Partiet vill också avsätta en miljon till lärplattor i lågstadiet. Tanken är att alla barn på sikt ska ha tillgång till en egen.

Ulricehamn ska åter bli ledande i kommunalt miljöarbete, anser C, som vill ha en beredning som arbetar med att sätta upp mål för detta arbete. Man vill också ge hög prioritet för arbetet med att få bort gifter i vår vardag och att det arbetet börjar i förskolan. Mer ekologisk mat i verksamheten står också på önskelistan, 600 000 kronor vill C använda till det,

För att samordna och förverkliga de idéer och förslag som kommer från olika aktörer vill Centern skapa en ny tjänst som landsbygdsutvecklare. För detta och för kostnadskrävande projekt på landsbygden avsätter man en och en halv miljon.

Fiber och bredband är nödvändiga för att landsbygden ska utvecklas, anser C, som vill skynda på utbyggnaden.

– Vi vill förskottera åtta miljoner för att föreningarna ska slippa vänta på det statliga bidraget. Eftersom pengarna kommer tillbaks, är detta inget som belastar kommunens ekonomi, det är ett lån, säger Roland Karlsson.

För att kompensera för det statliga LOK-stödet (lokala aktivitetsstödet), som den nya regeringen vill minska, avsätter C en halv miljon i sitt budgetförslag.

På investeringssidan vill man tidigarelägga ett nytt äldreboende i Gällstad och har lagt in 15 miljoner för att kunna starta med detta under nästa år.

Man vill också se en strategisk plan för byggande av trygghetsboende – i staden och de större tätorterna, och satsar 200 000 kronor för att få fram en sådan.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons