Nyheter

Snabb påfyllning av vattenmagasinen

För en månad sedan torrlagda stränder och sinande brunnar. Efter ett regntungt decemberslut översvämningar och skred. Åsundens vattenyta har stigit nästan en meter på en månad.
Nyheter • Publicerad 28 december 2013
Viskan vid passage under vägen mellan Hökerum och Bjättlunda. Bra fart på vattnet från Tolken norrut.
Viskan vid passage under vägen mellan Hökerum och Bjättlunda. Bra fart på vattnet från Tolken norrut.Foto: Henrik Erickson
Sjötomt. Den här stugan vid Mellsjön söder om Varnum badade i vatten i går fredag.
Sjötomt. Den här stugan vid Mellsjön söder om Varnum badade i vatten i går fredag.Foto: Henrik Erickson
Christer Wolter och hunden Milou har bra koll på vattennivån i Åsunden. Vattenspegeln är nu en meter och 26 centimeter högre än höstens bottennotering.
Christer Wolter och hunden Milou har bra koll på vattennivån i Åsunden. Vattenspegeln är nu en meter och 26 centimeter högre än höstens bottennotering.Foto: Henrik Erickson
Blöt lek blir det för den som vill gunga vid Mogdens badplats just nu.
Blöt lek blir det för den som vill gunga vid Mogdens badplats just nu.Foto: Henrik Erickson
Översvämmat på vägen mellan Härna och Nitta.
Översvämmat på vägen mellan Härna och Nitta.Foto: Henrik Erickson

Att det har regnat mycket under julhelgen har inte undgått någon. Faktum är att hela december varit en blöt historia.

Mycket talar för att Ulricehamn kommer att få över 200 millimeter regn under december månad. Till den noteringen saknades mindre än 20 millimeter i går måndag. De senaste dagarnas regnande fick SMHI att utfärda en klass 2-varning för höga vattenflöden i Sjuhärad under annandagen. En varning som i går fredag hade klassats ned till en etta och geografiskt begränsats till Viskans nedre flöde.

I Ulricehamns kommun är det främst områdena kring Viskan som drabbats av mycket vatten. Utmed Viskan, från Mogden till Mellsjön vid Varnum har åkrar och låglänta skogspartier svämmats över. Fortfarande under fredagen, då det i stort sett höll upp, var vattenflödet i ån mycket kraftigt.

Som vanligt vid högt vatten är det sommarstugorna vid Mellsjöns stränder som drabbats hårdast. På både östra och västra sidan av sjön står stugorna i vatten och vägar har skurits av av vattenmassorna. Även Mogden har svämmat över och lekplats och bord vid sjöns norra strand badade i vatten i går.

Med den ovanligt torra hösten i färskt minne går det att konstatera att naturen snabbt återställt den egna vätskebalansen. Christer Wolter och hunden Milou bor i Åsunda sjöstad och går varje dag förbi åmynningen och Åsundens strandkant.

– Det har nästan gått att se när vattnet stigit under december. Här var det ju bara botten i höstas, säger Christer och pekar ut mot vattenspegeln utanför träbryggan.

– Jag har ett hus i Knätte också och där sinade brunnen i höstas. Med det här regnet är det ingen fara för sådant, säger Christer.

Åsundens vattenmagasin har fyllts på mycket snabbt. Den 4 december låg Åsundens vattenyta 163,47 meter över havet. Annandag jul var samma nivå uppe på 164,29 meter över havet. Det betyder att vattnet stigit med nästan en meter på 22 dagar. Som lägst under hösten låg Åsundens vattenspegel på 163,03 meter över havet. Det var sista veckan i oktober.

Natten till lördag kommer ett nytt regnväder in över Ulricehamnsområdet. Enligt SMHI kan detta ge cirka tio millimeter. Prognoserna talar sedan om cirka fem millimeter nederbörd till och med nyårsafton. Det är inga regnmängder som ställer till ytterligare problem i drabbade områden. Med tanke på att grundvattnet fortfarande kan fyllas på så säger experterna att julhelgens vattenmängder ganska snabbt kommer att sjunka undan.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.