Nyheter

Slutredovisning saknas för Lassalyckan

Någon slutrapport från projekt Lassalyckan har fortfarande inte levererats till Ulricehamns kommun.
Det är en av de brister som revisorerna pekar på.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2013

I måndags överlämnades revisionsrapporten över hur projektet Lassalyckans Idrottsanläggning i Ulricehamn har genomförts.

Uppdraget för revisorerna var att undersöka om det fanns tillräcklig kommunal styrning och kontroll av projektets omfattning, ekonomi och genomförande.

I rapporten konstateras att projektet har följt budget och anläggningen har i huvudsak den funktion som beställts. Samtidigt finns det ett antal områden som inte fungerat på bästa sätt.

Exempelvis underskattades behovet av kommunala resurser för styrning och kontroll samt för driftsstartsplanering, skriver revisorerna.

Man bygger denna slutsats på det faktum att kommunen tillsatte en oerfaren projektledning samt att entreprenadformen (partneringprojekt) var oprövad.

För att väga upp detta köptes konsult in. Dock utan upphandling, vilket borde gjorts.

För projekt som löper över flera mandatperioder krävs politisk enighet och kontinuitet för att undvika osäkerhet, störningar och extra kostnader, enligt revisorerna.

En slutsats som dras är att kommunen inte hade avsatt tillräckligt med resurser för att styra, kontrollera och följa upp projektets omfattning, ekonomi och genomförande. Främst gäller detta delprojektet om- och tillbyggnad av ishall.

Ytterligare en brist är att någon slutrapport över projektet fortfarande inte har överlämnats. Att detta verkligen görs är viktigt, inte minst med tanke på de garantier som utfärdats.

Sett mot denna bakgrund är det viktigt att relevant dokumentation finns lättillgänglig eftersom inblandade tjänstemän inte längre finns kvar i kommunens organisation.

Inom området Lagen om offentlig upphandling har revisorerna också upptäckt brister. Med tanke på omfattningen kan det starkt ifrågasättas om kommunens upphandling av konsulter skett i enlighet med kommunens upphandlingspolicy, skriver de.

Dessutom handlades entreprenader upp via partnern Svevia, som ett sätt att slippa bestämmelserna i Lagen om offentlig upphandling.

Lars Holmin (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att rapportens innehåll är viktig för kommunen.

– Vi tar till oss det som sägs, det är viktigt att vi har koll på garantier. I just det här fallet finns förklaringar till vissa av bristerna. Två personer som satt i projektledningen är inte kvar i kommunen. Och de som tog över har gått i pension.

Detta leder till att delar av den kunskap som behövs för dokumentationens skull nu får sökas utanför organisationen. Denna uppgift ligger nu på kommunens förvaltning.

– Så snart detta arbete är sammanställt och klart, kommer det att redovisas, säger Lars Holmin.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.