Nyheter

Slumpen valde årets lucia

Så är det klart – Ulricehamns lucia 2011 är utsedd.
Nyheter • Publicerad 9 november 2011
Slumpen avgör. Lions luciageneral Robert Larsson plockar upp en lapp ur skålen med namnet på årets lucia. Kollegan Hans Johansson har försett honom med ögonbindel för att garantera fullständig rättvisa.
Slumpen avgör. Lions luciageneral Robert Larsson plockar upp en lapp ur skålen med namnet på årets lucia. Kollegan Hans Johansson har försett honom med ögonbindel för att garantera fullständig rättvisa.Foto: Christer Seldevall

Den här gången slapp de luciaansvarige vid Lions i Ulricehamn att sitta och räkna röster. I år är det nämligen en ny modell som tillämpas. Istället för att allmänheten får rösta på de olika luciakandidater, är det lotten som avgör vem som får vara lucia.

Så när Hans Johansson, pr-ansvarig vid Lions och luciageneral Robert Larsson i torsdags fanns på plats i UTs lokaler för att utse årets lucia, tog det inte lång tid att vaska fram henne.

Namnlappar med samtliga kandidater lades i en skål. För att garantera fullständig rättvisa, hade Robert Larsson försetts med svart bindel. Efter några sekunder har han fiskat upp en lapp med ett namn, som i skrivande stund ska hållas hemligt.

– Vi har fått mycket positiv respons för den här nya modellen, där vi låter lotten avgöra vem som blir lucia. Att vi även öppnat för att ha med stjärngossar i truppen är också något som många välkomnar, säger Hans Johansson.

– Samtidigt är jag lite förvånad över att alla som vi haft kontakt med varit så positiva. Annars hade jag kunnat tänka mig att någon kanske velat behålla det gamla systemet med luciaröstning, säger Robert Larsson.

Det låter som om detta är en modell ni tänker behålla?

– Absolut! Dessutom är det roligt att konstatera att detta har väckt uppmärksamhet på andra håll. Vi är faktiskt först med den här modellen i Sjuhärad, säger Hans Johansson.

Pengarna då, omröstningen innebar ju en intäkt?

– Vi har ett nytt system med trisslotter som ger motsvarande intäkter. Man ser direkt om man har vunnit. Men om man inte vinner så har man en ny chans vid luciakröningen, där det görs en dragning, säger Hans Johansson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.