Nyheter

Släpp hönorna loss det är vår

Släpp hönorna fria, tycker en medborgare. Och lagom till påsk har det aktuella förslaget om Ulricehamn som en kommun utan burägg seglat upp på politikernas bord.
Nyheter • Publicerad 20 april 2011

Det är Hanna Cuno som har lämnat medborgarförslaget om att kommunen inte ska köpa in burägg.

– Jag är medlem i djurens rätt och jag tycker det sker så mycket förtryck mot djur i dag. Jag ville göra något mot det, och det är en enkel grej att skriva ett medborgarförslag. Sedan får vi väl se vad det leder till, säger hon.

Förslaget har utretts och både kost- och ekonomienheten är positiva.

”Kommunens kostenhet menar i överensstämmelse med Hanna Cuno att det vore önskvärt att ta hänsyn till djuretiska skäl vid en upphandling och även vid livsmedelsinköp.”, skriver bland annat servicechef Birgitta Larsson.

– Jag kan väl hålla med henne. Jag tycker det vore bra, säger Birgitta Larsson.

Nu är det så att förslaget sammanfaller med ett liknande initiativ inom den kommunala organisationen. För kostenheten fick 200 000 kronor avsatt i årets budget för att öka inköpen av ekologiska livsmedel. Detta som en del i att sträva mot kommunens redan uppsatta miljömål.

Nu är tjänstemännens förslag att dessa pengar används för att kommunen ska kunna gå över till att bara köpa ekologiska ägg. Och att medborgarförslaget därmed också kan sägas vara antaget.

På onsdag ska politikerna fatta beslut i frågan.

Ärendet har varit uppe i kommunstyrelsen förut, i februari. Då yrkade kommunstyrelsens Moderata ordförande på avslag, med hänvisning till att samtliga leverantörer av ägg uppfyller gällande djurskyddslagstiftning och att ekologiska ägg skulle vara 35 procent dyrare.

Centerpartisten Anders Andersson yrkade att kostnaden skulle utredas bättre, vilket fick stöd av den rödgröna minoriteten. Då blev förslaget att skicka tillbaka ärendet till tjänstemännen, och nu är det alltså tillbaka igen, och då redan finansierat i budgeten.

Enligt lagen om offentlig upphandling kan djuretisk hänsyn inte tas vid upphandling. Kravet som kan anges är att samtliga leverantörer följer bland annat djurskyddslagen. Men enligt Birgitta Larsson har kommunen möjlighet att köpa in ekologiska ägg eftersom man har tillgång till två ekologiska äggproducenter i nuvarande livsmedelsavtal.

Hanna Cuno har ännu ett förslag inlämnat, om att kommunen bara borde köpa in rengöringsmedel, tvål och liknande som inte har testats på djur.

– Jag kan tänka mig att lämna in fler medborgarförslag.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.