Annons
Nyheter
Fler specialpedagoger- och lärare, läxhjälp på alla skolor och en ny resursfördelningsmodell. Det är några av de satsningar som S och V vill göra på skolan nästa år.
Nyheter • Publicerad 11 november 2014

Måluppfyllelsen i skolan, alltså elevernas resultat, är en av de frågor som varit brännhet – både på riksplanet och på kommunnivå – de senaste åren. Om inte annat märktes det i årets valrörelse.

Regeringspartierna S och MP skjuter till extra pengar till skolan i nästa års budget och samma sak gör den lokala S-och V-alliansen, som från årsskiftet styr Ulricehamns kommun i minoritet.

Annons

– Tillsammans med de statliga medel som är att vänta riktar vi ytterligare åtminstone tio miljoner kronor till skolan, säger Inga-Kersti Skarland (S).

Pengarna ska främst användas till att anställa fler specialpedagoger och speciallärare, men också till att införa möjlighet till läxhjälp på alla grundskolor. Gymnasiet har redan, liksom högstadieskolorna Stenbock och Ätradal.

Höjda lärarlöner är en annan satsning för att höja läraryrkets status och kunna attrahera duktiga pedagoger.

Dessutom vill S och V skynda på det pågående arbetet med att ta fram en ny resursfördelningsmodell för skolorna. Man vill att den nya modellen ska ta mer hänsyn till elevernas behov och förutsättningar. En skola med många elever i behov av särskilt stöd skulle i en sådan modell tilldelas mer pengar per elev än en skola med mindre behov.

– Att förela resurser efter behov är väsentligt för att skolorna ska lyckas med sitt uppdrag, det får inte dra ut på tiden mer, säger Jan-Olof Sundh (V).

Utöver det som nämnts avsätts mer resurser till bland annat kurator och skolsköterska samt till modersmålsundervisningen.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons