Nyheter

Skolkök skärper rutiner efter allergichock

Eleven fick i sig mjölk i skolmaten – trots allvarlig allergi och löften om specialmat – och fick tillägna dagen och natten i ambulans och på sjukhus.
Nu skärper Ätradalsskolans kök sina rutiner.
Nyheter • Publicerad 23 april 2011

Det var i slutet av mars som eleven kände att det var mjölk i maten som skulle vara specialkost utan laktos.

– Eleven sade direkt till en lärare och ringde sin pappa. Sedan gick de till skolsköterskan och där larmades ambulansen som kom direkt, säger skolans rektor Helge Hesslefors.

Eleven fick tillbringa dagen och efterföljande natt på sjukhuset innan det blev hemfärd.

Skolan har vid sådana här tillfällen skyldighet att göra en anmälan till arbetsmiljöverket, som nu valt att lägga ner det här ärendet.

– Exakt den här sortens ärende har jag inte hört talas om tidigare, men vi har gjort bedömningen att skolan klarar av att förbättra sina rutiner utan att vi bråkar med dem. Vi litar på skolans plan, säger Hans Kirudd, handläggare på arbetsmiljöverket.

Skolan och kommunen har nu skärpt rutinerna, enligt Helge Hesslefors:

– Sådana här händelser är allvarliga och från och med nu finns det en specifik person i köket som ska laga maten till den här eleven varje dag. När den personen är borta ska det finnas fryst mat att värma för att minimera risken att det här händer igen, säger han.

– Det är väldigt viktigt att eleverna kan känna sig trygga med skolmaten och de som lagar den, konstaterar Hesslefors.

Oskar Pålsson/BT

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.