Annons
Nyheter
Kommunen väntas bevilja en elev pengar för gymnasiestudier i Spanien, men neka en familj som på grund av sjukdom vill att barnen ska gå i grundskola i Thailand.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2010

Skolpolitikerna ska fatta beslut i de två ärendena vid sitt möte i dag, tisdag.

Det gäller alltså två olika ansökningar om att få så kallad skolpeng för studier utomlands. Kommunen har ingen skyldighet att bevilja pengar men kan göra det i vissa fall.

Annons

En elev har ansökt om att få gå ett år i en gymnasieskola i Spanien. Hon vill genom detta bland annat lära sig tala flytande spanska, men också utvecklas som person, få nya kontakter och en förståelse för en annan kultur. Eleven har ansökt tidigare men nekades då pengar med hänvisning till att det inte fanns något avtal med den aktuella skolan. Nu har eleven själv ordnat ett förslag till avtal med skolan. Eleven hänvisar till att elever i Stockholm och Göteborg som ansöker om överflyttad skolpeng till den aktuella skolan får godkänt att göra detta och eleven hänvisar till skollagen som säger att alla barn och ungdomar ska ha lika tillgång till utbildning.

En mamma har ansökt om skolpeng för två elevers grundskolestudier vid en skola i Thailand. Familjen planerar att bo en tid i Thailand eftersom pappan är sjuk och dennes hälsa skulle förbättras avsevärt av ett varmare klimat.

"Mina barn behöver en far som orkar leva", skriver hon i ett brev till kommunen.

Mamman tar bland annat också upp att man i många kommuner ser positivt på att elever får erfarenhet av andra kulturer och länder.

Inför politikernas möte i dag finns det alltså förslag till beslut i båda ärendena. Eleven som vill till Spanien föreslås få en skolpeng på 70 000 kronor samt inackorderingstillägg och resebidrag. Familjen som vill till Thailand nekas skolpeng.

Det är nämndens så kallade arbetsutskott som står bakom förslaget till beslut. Moderaten Anders Dahlén är ordförande. Bakom förslaget att bevilja skolgång i Spanien ligger enligt honom bland annat skillnaden mellan de båda skolformerna gymnasieskola och grundskola. I inget av fallen har man skyldighet att bevilja pengar men enligt Anders Dahlén är det ändå skillnad.

– Lagen ligger bakom det här, vi har ingen skyldighet att bereda grundskoleelever plats i utlandet, men en gymnasielev är ju friare, där är det fritt att söka, säger han.

Han tar också upp att det i fallet med Spanien är en elev som själv har uttryckt en mycket stark egen önskan.

– Här har eleven själv lagt ner ett otroligt arbete och har en ambition. Det är inte föräldrarna som önskar att eleven ska gå utan hon har själv ett brinnande intresse.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons