Nyheter
En skogsägare i Tranemo har skadat fornlämningar i samband med en stubbskörd, anser Skogsstyrelsen och vill att åklagarmyndigheten ska väcka åtal.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2011

Det var i somras som Skogsstyrelsen upptäckte att det skett stubbskörd på en fastighet i Tranemo. Dels hade det inte skett någon anmälan till Skogsstyrelsen om detta, dels sägs skörden ha skadat flera kulturlämningar och två fasta fornlämningar.

Enligt Skogsstyrelsens anmälan till åklagarmyndigheten har företrädare för kulturmiljöenheten på länsstyrelsen gjort ett fältbesök på platsen. De har bland annat konstaterat att skadorna är omfattande på de fasta fornlämningarna.

Skogsstyrelsen vill nu alltså att åklagarmyndigheten prövar om skogsägaren kan åtalas för brott och hänvisar till miljöbalken. Där står bland annat att åtgärd som kan komma att väsentligt ändra naturmiljön ska anmälas för samråd minst sex veckor innan åtgärden påbörjas. Och Skogsstyrelsen anser att stubbskörd är ett exempel på sådan åtgärd.

Skogsägaren hade anmält avverkning samt uttag av skogsbränsle i form av grenar och toppar, men inte i form av stubbar.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.