Annons
Nyheter

Skogsägare rekordnöjda

Skogsägarna är rekordnöjda, enligt den senaste undersökningen om skogsägarnas syn på marknaden och konjunkturen, den så kallade Skogsbarometern. Samtidigt finns en risk att timmerpriserna går ner.
Nyheter • Publicerad 27 november 2010
Henrik Dahlgren från LRF Konsult, Klas Holgersson från Ulricehamns Sparbank samt skogsägare Jens Böhn.
Henrik Dahlgren från LRF Konsult, Klas Holgersson från Ulricehamns Sparbank samt skogsägare Jens Böhn.Foto: Anders Rosenberg

Andelen skogsägare som är tillfreds med lönsamheten i skogsbruket har ökat från 50 procent till 66 procent, meddelades det hemma hos skogsägare Jens Böhn i Kölingared där resultatet av barometern presenterades av LRF och Swedbank på torsdagen.

Är du rekordnöjd Jens Böhn?

Annons

– Det kan ju en bonde aldrig vara, skojar han.

Men nog har det senaste året varit bra, "det bästa på lång tid nu", säger han. Men det ska samtidigt ses i relation till att tiderna har varit ganska dåliga.

Bakom nöjdheten ligger också bra timmerpriser och en svag krona som gett konkurrensfördelar i förhållande till andra länder.

Jens Böhn är också optimistisk inför framtiden, i alla fall på lång sikt, och då med tanke på att skogen är en förnyelsebar råvara som kan komma i fråga allt mer, för allt fler användningsområden. Dessutom står de så kallade mjuka värdena fortsatt högt i kurs vad gäller skogen.

I den närmsta framtiden finns dock en liten osäkerhet, enligt Klas Holgersson från Ulricehamns Sparbank.

De höga timmerpriserna har kommit sig mer av lageruppbyggnad än konsumtionsökning. När nu lagren är fyllda och kroneffekten borta återstår att se vad som händer med timmerpriserna.

– Timmerpriserna står och väger, ska de gå upp mer eller rentav gå ner, säger Klas Holgersson.

17 procent planerar att överlåta sitt ägande inom de kommande fem åren.

Fortsatt låg skuldsättning bland skogsägarna - 60 procent har inga lån på sin skog.

35 procent anser att känslan av att äga skog är det viktigaste i deras skogsägande.

Avverkningsviljan ökar; det kan vara ett trendbrott på gång.

Drygt 70 procent tror på fortsatt stigande fastighetspriser de närmaste tre åren.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons