Annons
Nyheter
Fackförbundet Vision i Ulricehamn har ännu inte bestämt sig för om de ska kräva skadestånd av Ulricehamns kommun för brott mot förhandlingsskyldigheten enligt MBL.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2014
Katarina Muhonen, ordförande i fackförbundet Vision i Ulricehamn, är kritisk till hur kommunen har hanterat frågan.
Katarina Muhonen, ordförande i fackförbundet Vision i Ulricehamn, är kritisk till hur kommunen har hanterat frågan.Foto: 

Det är kommunens snabba beslut att peta Maj-Britt Thylander från tjänsten som äldreomsorgschef i kommunen som fått Vision att reagera.

Att Vision agerar beror på att Maj-Britt Thylander är en av medlemmarna i fackförbundet.

Annons

– Fyra timmar efter dragningen av rapporten får hon besked att hon inte längre ska ha kvar sitt jobb. Det är inte rimligt. Jag tycker det hör till god ton att först analysera rapporten och även prata med den berörde innan man tar eventuella beslut, säger Katarina Muhonen, ordförande i Vision i Ulricehamn.

Vilken signal skickar detta, tror du?

– Exempelvis tror jag att andra chefer i kommunen kan känna sig väldigt oroliga efter detta. Även inom andra delar av organisationen kämpar man med budget.

– Signalen som skickas är att man från den högsta förvaltningsledningen inte är intresserade av en god dialog. Sättet som ledningen har hanterat den anställde chefen vill jag nästan beskriva som skrämselpropaganda. Jag kan tänka mig att andra enhetschefer inom verksamheten blir mycket oroliga efter detta, säger Katarina Muhonen.

Den snabba hanteringen är en sak. Men Vision vänder sig även mot att arbetsgivaren i det här fallet inte uppfyllt sin skyldighet att informera och förhandla, på det sätt som lagar och avtal anger i Medbestämmandelagen samt Allmänna bestämmelser som SKL tecknat med de fackliga motparterna.

– Min uppfattning är att man i detta fall har brutit mot dessa. Vi har inlett en dialog med arbetsgivaren kring detta och den är ännu inte avslutad. Det betyder att jag i dag inte vet hur vi kommer att agera. Men det skulle kunna bli fråga om att kräva kommunen på skadestånd för brott mot förhandlingsskyldigheten, säger Katarina Muhonen.

Enligt henne har det hänt tidigare att kommunen gjort sig skyldig till brott inom det här området.

– Det har också påtalats tidigare. Det är tydligt att det inom detta område behövs förbättringar. Här är det fråga om höga chefer inom kommunen som gör så här. Min uppfattning är att de borde veta bättre, säger Katarina Muhonen.

? Hösten 2013 uppdagas att äldreomsorgen i Ulricehamns kommun väntas göra ett rekordstort underskott i storleksordningen tio miljoner kronor.

? Förvaltningen börjar omedelbart jobba med frågan. Samtidigt beställs en extern granskning av verksamheten.

? Förra veckan levereras rapporten, som innebär svidande kritik mot äldreomsorgen, där bristande styrning och ledning är de tunga inslagen.

? Som en direkt följd av rapporten tvingas äldreomsorgschefen omedelbart lämna sitt jobb.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons