Nyheter

Sjukskrivningar rör upp känslor

Nyheten om att sjukskrivningarna ökar bland kommunanställda och oppositionsrådets förklaring till det rör upp känslor.
Nyheter • Publicerad 19 april 2014

I torsdags skrev UT om de skenande sjukskrivningarna och Mattias Josefsson, vice ordförande i kommunstyrelsen, trodde att det till viss del berodde på dåligt ledarskap hos enhetscheferna.

– Jag är förbannad rent ut sagt. De har dragit ner på personal men antalet boende är detsamma, säger Eva Kallin som är undersköterska på Parkgården i Dalum. Det är mycket att göra och vi sliter på varandra. Än så länge mår jag bra, men jag vet många som är på gränsen till att gå hem.

– Det är en väldigt otrygg miljö och nya bud hela tiden, säger hon. Det måste ta ett stopp någonstans. Hur mycket ska vi spara, det blir ingen bra vård.

Madelene Ericsson är enhetschef på Ryttershov och hon tyckte det var tråkigt att höra att det skulle bero på enhetscheferna.

– Det är väl klart att jag som ledare har ett ansvar, men jag tycker att det mer är som ett samarbete, säger hon. Jag arbetar mycket med sjukfrånvaron tillsammans med personalexpertis och konsulter. Men allt kan inte en ledare göra. Det är ju många delar i en sjukskrivning och i en del fall kan jag inte påverka.

Eva Kallin tycker inte att det är enhetschefernas fel att det ser ut som det gör.

– De får direktiv uppifrån, det är pengar som styr. Jag tycker faktiskt synd om dem, det är ingen lätt position när de inte får ta in personal som behövs. De kanske också blir sjukskrivna snart.

Kommunchef Karl-Erik Claesson säger att det är ett sammansatt problem och svårt med ett entydigt svar.

– Det är viktigt att problemen upptäcks i tid så att vi kan förhindra långtidssjukskrivning. Att våra chefer är utbildade i frågorna är viktigt och en satsning på det är nog bra. Men vi måste göra en fördjupad analys med kommunerna i regionen och med försäkringskassans experter innan vi går vidare med insatser på olika sätt.

Sandra Wennergren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.