Annons
Nyheter

Sjuhäradspedagoger fick friluftsutbildning i Ulricehamn

Under två dagar i Ulricehamn fick lärare och pedagoger från Sjuhäradsbygden fortbildning i friluftsliv. Detta som en del i ett landsomfattande projekt för mer friluftsliv i skolan.
– Det vore jättekul bara att kunna komma ut och göra upp eld med eleverna, säger Anna Karlsson, som jobbar på Timmele skola.
Ulricehamn • Publicerad 19 september 2021
Emelie Knutsson och Anna Karlsson jobbar på Timmele skola och deltog i utbildningen "Mer friluftsliv i skolan".
Emelie Knutsson och Anna Karlsson jobbar på Timmele skola och deltog i utbildningen "Mer friluftsliv i skolan".Foto: Jens Augustinsson

Nyligen fylldes skogsdungen och sjökanten runt fiskestugan i Ulricaparken av lärare från hela Sjuhärad, som satte upp vindskydd, håvade upp smådjur ur Åsunden och gjorde upp eld.

Den sjudande friluftsverksamheten var ett initiativ från Naturskoleföreningen, ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna. Projektet kallas ”Mer friluftsliv i skolan”. Och var är då bättre att börja, än att inspirera lärarna till att inkludera mer utomhuspedagogik i undervisningen?

Annons

– På just vår skola tror jag att eleverna har mycket vana av utomhusaktiviteter, det är säkert hälften som är med i scouterna. Men det är bra för oss att få hantera de här lite farliga momenten, som att göra upp eld. Då kan vi känna oss trygga med att göra sånt med eleverna. Det vore jättekul bara att kunna komma ut och göra upp en eld med eleverna. Ibland behövs det inte mer än så, säger Anna Karlsson, som jobbar på Timmele skola.

”Det vore jättekul bara att kunna komma ut och göra upp en eld med eleverna. Ibland behövs det inte mer än så”
Anna Karlsson, Timmele skola

Och kollegan Emelie Knutsson fyllde i:

– Vi är bra på att få in de vanliga ämnena i utomhusaktiviteter. Men det är kul att kunna göra andra saker med eleverna också, som att slå upp ett tält.

Även idrottslärarna David Stevic och Stefan Strind från Herrljunga tyckte dagen var ett bra initiativ.

– Man måste ju lära sig mer själv för att kunna svara på frågor när man är ute med eleverna. Vi är ju ute mycket och motionerar med eleverna, men det är kul att kunna bredda det med annan utomhusaktiviteter också, kommenterade de utbildningsdagarna.

Manne Ryttman, utomhuspedagog, instruerade under utbildningsdagarna "Mer friluftsliv i skolan", vid fiskestugan i Ulricehamn.
Manne Ryttman, utomhuspedagog, instruerade under utbildningsdagarna "Mer friluftsliv i skolan", vid fiskestugan i Ulricehamn.Foto: Jens Augustinsson

Manne Ryttman kallar sig själv utomhuspedagog och var en av instruktörerna under kursen.

– Det är många som vill komma ut i naturen och det finns många som inte är uppvuxna med allemansrätten. Genom de här kurserna skickar vi tillbaka lärarna fullpepprade med kunskaper som de i sin tur kan vidareförmedla till eleverna.

Fakta

Projektet ”Mer friluftsliv i skolan”

• I år fortbildas genom utbildningsinitiativet mer än 400 lärare och skolpedagoger runt om i landet, för att inspireras till att inkludera mer utomhuspedagogik och friluftsliv i utbildningen, i enlighet med gällande läroplan.

• Sammanlagt har sedan 2009 över 8 000 pedagoger i 130 kommuner genomgått fortbildning i projekten ”Mer friluftsliv i skolan” och ”Skogen som klassrum”.

• Regeringen har satt upp ett mål om "Ett rikt friluftsliv i skolan". Fortbildningen handlar därför också om att uppmärksamma och sprida kunskaper om den tätortsnära naturens alla värden, både sociala, biologiska, pedagogiska och kulturella. Målet är att kommuner ska utforma planer för hur natur som ligger nära skolor och bostäder kan bevaras, skötas och göras tillgänglig långsiktigt.

– Det är viktigt att barn får möjlighet att vara i naturen under hela sin uppväxt. Forskning visar att barn som vistas mycket i naturen ofta är friskare, mindre stressade och har bättre motorik och koncentrationsförmåga än andra barn, säger Anna Ekblad, ordförande i Naturskoleföreningen.

Källa: Naturskyddsföreningen

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons