Annons
Nyheter

Simhallen vill att alla ska ha flyt

Alla femteklassare testas, men hur står det till med simkunnigheten hos alla andra? På lördag kan alla nyfikna undersöka sina färdigheter i simhallen.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2011
Jerker Skoglund vill hjälpa till att lyfta ämnet simkunnighet. FOTO: Christer SeldevallFoto: Christer Seldevall

För tredje året i rad anordnas på lördag Simkunnighetens dag. Tanken är att ung som gammal kan besöka simhallar runtom i landet för att testa sina färdigheter i bassängen. Ett särskilt prov, Vattenprovet, kontrollerar att försökspersonen kan falla i vattnet och få huvudet under vattenytan, ta sig upp till ytan och därefter simma 200 meter varav 50 meter på rygg.

Ulricehamns simhall är en av ungefär 100 simhallar som är med i satsningen. Här kommer besökarna bland annat att kunna ta märken, simma med flytväst och prova att rädda någon med livboj.

Annons

– Vi är med för andra året i rad. Det är så klart viktigt med simkunnighet och vi vill hjälpa till att lyfta det.

Hur är simkunnigheten i Ulricehamn?

– Alla femteklassare testas, och här får 97-98 procent godkänt. Det kan man jämföra med vissa skolor i storstäder där det går ner mot 50 procent, säger Jerker Skoglund, föreståndare för Sim- och sporthallen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons