Annons
Nyheter

Servering av thailändsk kyckling stoppas Kommunen stopparthailändsk kyckling

Efter debatten om servering av kycklingkött från Thailand stoppar nu kommunen sin servering av sådant kött.
– Det är ett sätt för oss att lyssna på brukarna, säger kostchef Birgitta Larsson.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2014
Kycklingkött från Thailand kommer inte längre att serveras i kommunens skolor och äldreboendet. Istället blir det svensk kyckling som tillagas. ?Det är ett sätt för oss att lyssna på brukarna?, säger kostchef Birgitta Larsson.Foto: Christer Seldevall

Det är nu några veckor sedan som det blev känt via massmedia att det serveras thailändsk kyckling i skolorna i Ulricehamns kommun.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Kommunens kostchef Birgitta Larsson fick flera samtal från föräldrar som ifrågasatte att köttet serverades.

Annons

– De ansåg att deras barn inte skulle behöva äta thailändsk kyckling, säger Birgitta Larsson.

Varför inte?

- Något motiv fick jag egentligen inte. Bara det att man inte ansåg att det är lämpligt.

Nu i veckan får medarbetarna i kommunens kök beskedet att man inte längre ska välja att servera kyckling från Thailand, utan istället välja svenskt kycklingkött.

Den möjligheten finns inom ramen för det avtal kommunen tecknats tillsammans med andra sjuhäradskommuner.

Men att välja mat från ett visst geografiskt område är inte tillåtet enligt lagen om offentlig upphandling. Hur rimmar det ni nu gör med lagstiftningen?

– Det thailändska kycklingköttet är berett och färdigt att använda i exempelvis sallad. Svensk kyckling säljs däremot som rått kött. Detta innebär att det är två olika slags produkter. Det öppnar för oss att välja, säger Birgitta Larsson.

Att välja svenskt kycklingkött som är rått innebär att det blir ett merarbete för personalen i köken, jämfört med det färdiga köttet från Thailand.

Birgitta Larsson poängterar att kycklingkött från Thailand absolut inte är sämre, utan håller minst lika god kvalitet som den svenska motsvarigheten.

– Men i längden vinner vi på att lyssna på synpunkter från brukarna. Det är mot den bakgrunden man ska se detta, säger hon.

Annons

Hon anser det är viktigt att förstärka dialogen med brukarna om den mat som serveras. Redan i dag kommer synpunkter in. Åtminstone vid de tillfällen som nya så kallade matlarm uppmärksammas i media.

– Men vi vill ha en kontinuerlig dialog. Inom äldreomsorg och förskola har vi regelbundna kostmöten och inom skolan kallar måltidspersonalen en till två gånger per termin elevrådet för att besvara synpunkter om maten och matsituationen, säger Birgitta Larsson.

Vad har du för önskemål inför kommande upphandling?

– Jag anser att miljöstyrningsrådets riktlinjer ska skrivas in som kriterier. Dessutom skulle jag gärna se att vi kan öppna för möjligheten att få in mer produkter från lokala odlare.

Motionen om hårdare krav vid upphandling, som nyligen återremitterades i kommunfullmäktige, hinner ni behandla den före kommande upphandling?

– Motionen är gammal redan i dag. Min absoluta förhoppning är att den ska vara klar för beslut innan dess, säger Birgitta Larsson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons