Nyheter

Sätter upp jämställdhet som mål

Målet är jämn könsfördelning i den politiska organisationen. Men det är upp till de politiska partierna att nominera så att detta mål nås.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2010

Det är kommunstyrelsens svar på en motion från Vänsterpartiet i Ulricehamns kommun om jämställdhet i de kommunala bolagen.

Partiets förslag var att minst hälften av de poster i de kommunala bolagen som tillsätts av kommunfullmäktige ska besättas av kvinnor och att detta ska skrivas in i ägardirektiven för bolagen. Samma krav ska gälla för de uppdrag som kommunfullmäktige besätter, anser motionärerna.

För närvarande finns inte en enda kvinna representerad i de kommunala bolagens styrelser i Ulricehamns kommun.

För att kunna förverkliga den lokala demokratin krävs att kvinnor är representerade i hela den kommunala beslutsprocessen, skriver Vänsterpartiet.

Men något gehör för sitt förslag fick inte partiet. Istället skriver kommunstyrelsen att fördelningen mellan män och kvinnor är en fråga för de enskilda politiska partierna att bevaka. Målsättningen ska dock vara att få en jämn könsfördelning.

Halvvägs in i kommande mandatperiod ska en utvärdering av fördelningen mellan kvinnor och män i den politiska organisationen göras.

Då kommunstyrelsen behandlade ärendet lämnade Vänsterpartiet ett modifierat förslag genom att yrka att minst 40 procent av de poster i de kommunala bolagen som tillsätts av kommunfullmäktige ska besättas av det underrepresenterade könet. Samma princip ska gälla för de poster och uppdrag som kommunfullmäktige tillsätter.

Frågan om yrkandet avgjordes genom votering. De borgerliga allianspartierna samlade majoriteten och vann med siffrorna 8-5. Beslut i frågan tas av kommunfullmäktige.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.