Nyheter

Satsning på cykelbana i Hökerum

Hökerum prioriteras när kommunen nu bestämmer sig för att ansöka om regionala medel till gång- och cykelvägar.
Nyheter • Publicerad 7 april 2011

Kommunalrådet Lars Holmins förslag var först att säga nej till en ansökan med hänvisning till kommunens ansträngda ekonomi. Detta eftersom kommunen vid en ansökan förbinder sig att betala hälften av kostnaden för projektering och utbyggnad.

Men efter en diskussion under måndagens kommunstyrelsemöte blev förslaget trots allt att lämna in en ansökan.

– Vi har ju en besvärlig sits vad gäller budget. Men det här är ju självklart något som ska göras. När vi nu kan få hjälp med finansieringen så här tycker jag det är bra, säger Lars Holmin, och påpekar att kommunen också på detta sätt inte blir ansvarig för själva underhållet av vägen.

Oppositionsrådet Mattias Josefsson tycker också att beslutet är bra och berömmer Lars Holmin.

– Det här visar på ett konstruktivt och prestigelöst ledarskap.

Beslutet som politikerna i kommunstyrelsen tog i måndags är alltså att man ska ansöka om regionala medel för utbyggnad av gång- och cykelvägar. Kommunen prioriterar i första hand gång- och cykelväg i Hökerum, eftersom riksväg 40 snart kommer byggas om till motorväg förbi orten. Kommunen ser därför gärna att utbyggnaden av gång- och cykelvägen görs i samband med riksvägens ombyggnad 2012.

Gång- och cykelvägen i Hökerum planeras gå längs med väg 1835 från samhället till den nya riksvägen, en sträcka på cirka en och en halv kilometer.

Uppskattad kostnad är cirka 3,7 miljoner.

I beslutet ingår också att eventuella medel för 2011 tillförs en utbyggnad av gång- och cykelväg i Vegby. Vegby ligger tvåa efter Hökerum på den prioriteringslista som har gjorts. Det handlar om cirka 3,4 kilometer gång- och cykelväg längs väg 1700 på vänster sida mot Borås från Göransfors till Gamlebyvägen. När denna sträcka byggts ut finns sammanhängande gång- och cykelväg från Rånnaväg, via Gällstad och Vegby ända till Ulricehamn.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.