Sämst i Sverige på utbyggd vindkraft
Det är vindkraftföretaget O2 som rankat Sveriges kommuner utifrån hur mycket statligt bidrag de sökt för planering av vindkraft, samt hur mycket utbyggd vindkraft som redan finns i kommunen. Ulricehamns kommun har fått 597 000 kronor i statligt stöd för vindkraftplanering och med det placerar man sig på plats 72 av landets 290 kommuner. UT har tidigare berättat om planerna på uppförande av vindkraft i olika delar av kommunen och flera ansökningar har beretts som nu ligger hos Länsstyrelsen för vidare hantering.
Enligt en översiktsplan från slutet av 2009 som Ulricehamns kommun genomfört för Boverkets räkning finns det stor potential för vindkraft i trakten, trots det hamnar alltså kommunen på delad sista plats i mätningen som O2 gjort där man ser till redan utbyggd vindkraft per kommuninvånare.
– Det finns en utredning från Energimyndigheten som visar att Ulricehamn är en väldigt bra plats för vindkraft och det finns flera förslag och mycket aktivitet bland olika aktörer. Även om inget kommit igång ännu så tror jag att vi kommer att få en ketchupeffekt, säger kommunalrådet Roland Karlsson (C).
I höst ska kommunen fastställa en vindkraftsplan och sedan hoppas man att de många goda ansatserna som finns också ska leda till konkret verklighet, det vill säga byggandet av vindkraftverk.
I översiktsplanen från 2009 delas lämpliga områden in i en A-kategori och en B-kategori. A står för platser som lämpar sig för storskalig vindkraftsetablering och B för småskalig. Den totala arealen av A-områden i kommunen är enligt rapporten över 81 000 000 kvadratmeter och ska kunna ge utrymme för 58 vindkraftverk. I A-kategorin nämns en yta norr om Nitta i västra delarna av kommunen som lämplig plats för vindkraft, liksom ett område väster om Fänneslunda längs kommungränserna mot Borås och Herrljunga. Det noteras att det finns ett flertal mindre områden av sumpskog samt ett antal fastigheter att ta hänsyn till.
Den möjliga elproduktionen uppskattas till 290 GWh per år för A-områdena, vilket är nästan lika mycket som delmålet för vindkraft för hela Västra Götalands län, 345 GWh per år. Det kan också jämföras med den totala elförbrukningen i kommunen som 2007 var 256 GWh,sägs det i översiktsplanen.
– Det finns ett antal områden som är aktuella men det kommer med säkerhet inte bygga i alla dessa, vi vill naturligtvis ta vara på naturen också, säger Roland Karlsson som inte gör sig någon föreställning om att vindkraftsbyggandet kommer att gå obemärkt förbi.
– Det kommer säkert komma processer från olika håll när det väl kommer igång. Men där är vi inte ännu.