Nyheter

Sämre för eleverna utan Resursskolan

–Det är tragiskt att skolan ska läggas ner, säger en mamma i Ulricehamns kommun som har en son med plats i Resursskolan.
Nyheter • Publicerad 13 december 2011

Mamman, som av hänsyn till sin son väljer att framträda anonymt, ifrågasätter nyttan med att avveckla Resursskolan.

– Under de år som min son gått där, har han utvecklats på ett mycket bra sätt. Från att ha haft underkänt i alla ämnen då han gick i sjuan, har han nu godkänt i nästan alla ämnen.

Pojken, som går i årskurs nio, har en diagnos som gör att han har behov av extra stöd i skolan. Under sina första sex första skolår gick han i sin vanliga klass.

– Det funkade inte alls, berättar hans mamma. Han kom långt efter de andra.

Men efter några år på Resursskolan är situationen en annan. Nu funkar skolundervisningen riktigt bra för honom. Vissa timmar går han i sin vanliga klass, bland annat i ämnet idrott.

– Det tycker han också är kul. Men i ämnen som svenska och matte, där han behöver extra stöd, är han i Resursskolan. Det är något han trivs med, då han märker att det går bra, säger pojkens mamma.

Redan förra året var det tal om att Resursskolan skulle stängas.

– Då blev jag jätterädd eftersom jag ser hur viktig skolan är för min son. Även han blev orolig.

Varför blev du orolig?

– Min son behöver trygghet. Plötsliga och stora förändringar gör att han blir helt vilsen. Då funkar inte skolan heller för honom.

Men tanken att han och andra elever i hans situation inte ska avskärmas utan vistas i samma klasser som övriga elever, hur ser du på det?

– Grundtanken är bra. Problemet är att det inte fungerar i praktiken. Dessa elever behöver lugn och ro. Och mycket hjälp och stöd.

– Ibland måste de ha tillgång till ett eget rum där de kan vistas med någon vuxen. Sådana möjligheter finns inte i den vanliga skolan. På Resursskolan däremot har han fått ett sådant stöd, vilket jag är glad och tacksam för.

Hur vet du att det inte skulle funka i den vanliga skolan?

– Jag har en son som tidigare gått på Stenbocksskolan. Så jag vet att det är betydligt stökigare där än på Resursskolan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.