Annons
Nyheter

Samråd om nytt stadsbibliotek

Under närmaste månaden pågår samråd om förslaget till detaljplan för kvarteret Chile 2 med flera i Ulricehamn, där ett nytt stadsbibliotek planeras.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2014

Som UT tidigare berättat planeras ett stadsbibliotek i den fastighet där Ica i dag har livsmedelsaffär. Enligt förslaget ändras användningen så att också biblioteksverksamhet kan finnas i fastigheten.

Det nya stadsbiblioteket kommer att innehålla en samlad kulturfunktion med verksamheterna bibliotek, allmänkultur och kulturarv.

Annons

En Ica-butik med mindre yta än i dag kommer att finnas kvar i byggnaden.

Området ska trafikförsörjas från Strandgatan, Järngatan och Järnvägstorget.

På grund av utfartsförbudet från parkeringen till väg 157, är det inte möjligt att förbättra entrén till Ica:s parkering.

Genomförandet av planen förutsätter att ca 41 parkeringsplatser på nedre parkeringen. Genom att Ica:s butiksyta minskar, kommer de återstående p-platserna vara tillräckligt för både nya och befintliga verksamheter.

Enligt konsekvensbeskrivningen kommer utvecklingen av stadsbiblioteket och minskningen av Ica-butiken och parkeringsplatserna leda till en stor förändring av centrum som påverkar omgivande fastigheter, gator och offentliga platser.

Eventuella synpunkter på detaljplanen kan lämnas senast den 17 april. Efter samrådet sker granskning. Beslut om att planen antas kan enligt tidplanen tas i slutet av 2014. Genomförande av planen kan då inledas påföljande år.

För kvarteret Chile 2 fastställdes den första detaljplan 1974. 1983 fastställdes den andra detaljplanen för planområdet som innebar att man kunde bygga ett parkeringsdäck.

1986 fastställdes en detaljplan för området och busstationen, vilket innebar att Strandgatan flyttades till västra sidan av stationshuset och bostäder ersattes med handel.

1988 lades en transformatorstation till planområdet. 1996 gjordes en ändring av planen för att Ica behövde bygga ut sitt lager.

2006 fastställdes den senaste detaljplanen för vilket innebar utökning av handel och parkeringsplatser.

(Källa: Ulricehamns kommun)

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons