Annons
Nyheter

Säkrande renovering av kyrkogårdskapellet

Just nu pågår renoveringen av kapellet på Kapellkyrkogården.
Syftet är att rädda den antikvariskt värdefulla byggnaden.
Nyheter • Publicerad 6 oktober 2010
Bland annat syfter renoveringen av kapellet till att stoppa läckaget i taket.
Bland annat syfter renoveringen av kapellet till att stoppa läckaget i taket.Foto: Bernt Carlsson

Kapellet används inte längre för några kyrkliga ändamål, men byggnaden har ett högt antikvariskt värde, så det krävs att den hålls i stånd och att säkerheten garanteras.

Det som görs nu är att stoppa läckaget från taket och att säkra takplåtarna.

Annons

I någorlunda friskt minne har man den tromb som ställde till en hel del oreda för fem år sedan. Den skadade inte kapellet, men det kan ju blåsa en gång till, och då gäller det att inga delar av huset far omkring och ställer till skada.

Det förekommer också läckage i fönstren och även detta skall åtgärdas.

Vidare skall förvaringsutrymmet under markytan läggas igen. Det utrymmet användes tidigare bland annat till kistförvaring. Nu fyller den inte längre någon funktion. Tvärtom kan den betecknas som en säkerhetsrisk i och med att marken är underminerad och att det därmed finns risk att den kan rasa.

Arbetet måste vara klart före årsskiftet, varefter pengar kan rekvireras från den kyrkoantikvariska fonden i Skara stift.

Det som därifrån erhålls är hälften av den begärda summan, som totalt ligger på 695 000 kronor. Den andra halvan betalar den kyrkliga samfälligheten i Ulricehamn; pengar tas från kyrkoavgiften

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons