Nyheter

Så mycket dyrare har maten blivit på ett år

En genomsnittskasse mat blev 900 kronor dyrare från januari 2022 till januari 2023, enligt Matpriskollen.
Nu har även saker som till exempel djurmat och snacks också stuckit iväg.
– Det är egentligen ingenting som klarar sig, enligt Ulf Mazur, vd på Matkollen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Sverige • Publicerad 27 februari 2023
Mejerivaror är en av kategorierna där priserna sprungit iväg mest. Men ökningen på smör verkar ha mattats av.
Mejerivaror är en av kategorierna där priserna sprungit iväg mest. Men ökningen på smör verkar ha mattats av.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Ingen har kunnat undgå att matpriserna blivit ett allt hetare samtalsämne under året som gått. Här har effekterna av kriget i Ukraina, elprisrallyt och inflationen synts tydligt i butikshyllorna.

Matpriskollen har, på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna, gjort en prisundersökning som ska spegla hur kostnaden för en typisk matkasse har förändrats från januari 2022 till januari 2023. Och slutsatsen är att snittkassen, baserat på 194 storsäljande livsmedelsartiklar, ökat i pris från 5 159 kronor till 6 059 kronor. Det vill säga en höjning med 900 kronor eller 17 procent.

Fördröjda priseffekter

Varukategorierna som stuckit iväg mest är mejeri, ost och olja, som ökat med 30,3 procent. Minst ökade kategorin kroppsvård där priserna ”bara” steg med 8,2 procent.

Enligt Ulf Mazur har prisökningarna präglats av fördröjningseffekter som kan vara svåra för gemene man att förstå. Alltså att kostnader som producenten fick ta i höstas slår igenom på butikshyllan först i dag. Sedan årsskiftet har till exempel priserna på djurmat, snacks och godis höjts.

Falukorven har nästan blivit en symbol för matpriserna efter Ebba Buschs produktplacering.
Falukorven har nästan blivit en symbol för matpriserna efter Ebba Buschs produktplacering.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Som Ulf Mazur ser det så finns det ingen varukategori som inte påverkats vid det här laget. Prisökningen på smör verkar dock ha mattas av sedan i höstas.

Att vissa frukter och grönsaker är dyra vid den här tiden på året är inget konstigt, även om man kan hoppa till när tomater kan kosta nära 60 kronor kilot i butik.

– Melonen kostade till exempel 49,90 kronor kilot igår. På sommaren är det under tian. Och är det inte i säsong kan man ju strunta i att köpa det.

Många har koll på utgifterna

Även om priserna är ett hett samtalsämne så är det inte alla som byter butik, jagar röda lappar, klipper kuponger och letar i svinnlådan. Men de flesta verkar ha koll på utgifterna för mat. Enligt Matpriskollens rapport visste 64 procent av hushållen hur mycket de lade på mat i månaden.

Samtidigt verkar mat och måltider vara en vanesak vi ogärna bryter.

På frågan ”Har de högre priserna påverkat vilka maträtter du äter?” svarar 53 procent nej, 39 procent ja och 9 procent vet ej.

Henrik HögströmSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.