Nyheter

Så klarar du strömavbrottet

Irriterande, visst! Men det krävs det ett långvarigt strömavbrott till följd av kylan för att reella skador på fastigheter verkligen ska uppstå.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2010

Så här nästan på dagen fem år efter stormen Gudrun och med den aktuella kylan (minus 13 grader) utanför fönstret kan det vara på sin plats att fundera över vad man som fastighetsägare kan göra om strömmen försvinner.

Både vattenförsörjning och värmesystem berörs som regel om eltillförseln bryts, konstaterar Göran Isaksson vid Ulricehamns energi.

– Men det är sällan som strömavbrott pågår under en längre tid. Då är risken för skador ganska liten, säger han.

Att undvika att öppna frysen eller kylskåpet är några av de saker man kan tänka på. Skulle avbrottet pågå under lite längre tid, kan förvaring av livsmedel utomhus eller i ett icke uppvärmt utrymme vara ett alternativ.

Skulle avbrottet däremot pågå under ett eller flera dygn är situationen en annan. Då gäller det att som fastighetsägare göra vad man kan för att förebygga skador.

Att tömma ur vattnet, i det fall värmesystemet är vattenburet, är en åtgärd som kan bli aktuell.

– Ofta finns det en tapp-punkt på pannan där man tömmer ur vattnet. Att stänga av tillförseln av vatten till fastigheten är en annan åtgärd som kan vara aktuell, säger Göran Isaksson.

Att ha tillgång till batterier för att kunna lyssna på lokalradio är också ett gott råd, inför långvariga strömavbrott.

I skrivande stund (fredag eftermiddag) fungerar strömtillförseln inom UEABs nät utan problem.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.