Annons
Nyheter
Mängder av aktiviteter, närmare sjön än det var tänkt och ganska långt från gatutrafik. Nu är det klart hur den nya jättelekparken vid Sturebadet ska se ut.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2014
Jerker Larsson, projektansvarig för lekplatsbygget, Lisbeth Johansson, marknadschef, och längst till höger Hans-Åke Nilsson, parkansvarig, samtliga på UEAB, diskuterar lekplatsens utformning med kommunalrådet Lars Holmin.
Jerker Larsson, projektansvarig för lekplatsbygget, Lisbeth Johansson, marknadschef, och längst till höger Hans-Åke Nilsson, parkansvarig, samtliga på UEAB, diskuterar lekplatsens utformning med kommunalrådet Lars Holmin.Foto: 
Så här ska den nya lekplatsen se ut när den är färdig någon gång i maj eller juni. Ytan är ungefär 1,5 hektar, eller 15 000 kvadratmeter.
Så här ska den nya lekplatsen se ut när den är färdig någon gång i maj eller juni. Ytan är ungefär 1,5 hektar, eller 15 000 kvadratmeter.Foto: 

Arbetena har börjat lite smått. Den till för några dagar sedan milda vintern gjorde att de kunde starta lite tidigare än beräknat. Bra, tycker Hans-Åke Nilsson, parkansvarig på UEAB och den som på plats ska leda arbetet.

– Ju tidigare vi kan komma igång med att göra grundarbetena – som att gjuta fästen för lekredskapen eller så gräs – desto bättre, säger han, och hans chef, Jerker Larsson, som är projektansvarig för lekplatsen, nickar instämmande:

Annons

– Tidsschemat är pressat, konstaterar han.

Lekplatsen ska vara klar före sommaren, eventuellt redan i månadsskiftet maj–juni.

Jämfört med de första planer som presenterades har det blivit en del förändringar under resans gång och dem är kommunalrådet Lars Holmin (M) nöjd med:

– Ja, det här blir ännu bättre än jag hade trott, säger han och tänker då dels på att det blir mer lekmöjligheter än det var tänkt, dels på att hela lekparken har förskjutits så att den kommer att ligga närmare sjön.

Det får också till följd att leken kommer att ske längre från trafiken på lokalgatan Bangårdsgatan, den som skiljer hela grönområdet från husen i Åsunda sjöstad.

Den lilla vägen från fiskestugan och vidare mot vattenverket, har tagits bort. Alla lekparkens delar hänger ihop, förenade med stenmjölsgångar.

På området närmast vattnet kommer de yngsta barnen att hålla till. Tanken med det är att föräldrarna, som kanske tycker det är roligare att sola vid Sturebadet, ska vara nära dem. Dessutom kommer de minsta längst bort från biltrafiken.

På området närmast Bangårdsgatan byggs en häftig hinderbana som slutar i tre studsmattor – i marknivå för ökad säkerhet. Studsmattorna placeras alltså i gropar i marken.

Norr om hinderbanan byggs en kulle som på vintern kan fungera som pulkabacke. Det finns för övrigt kullar lite här och var på området.

Klättertornet – ”fyrtornet” – i lekparkens södra del blir något extra. Höjden blir minst tio meter, klättringen sker invändigt‚ och från tornet går sedan en stor och en mindre rutschkana samt en klättervägg utvändigt på tornet.

Annons

Vattenleken kommer UEAB att försöka bygga själva för att hålla nere kostnaderna.

– Jag tycker att vi har haft ett väldigt bra upplägg med barnen som fick möjlighet att önska vad de ville ha. Dessutom tycker jag att hela området har använts på ett ännu bättre sätt än det var tänkt från början. Och det känns bra att det efter tio års dividerande äntligen görs något bra av grönområdet, säger Lars Holmin.

Han beklagar samtidigt att informationen till de närboende inte hann komma ut i tid, eftersom arbetena kom igång tidigare än planerat. Men nu finns fyra skisser där som berättar vad som sker.

Fyra miljoner får det kosta – tre står kommunen för, en har sparbankens Ulricafond skjutit till. För det blir det väldigt mycket lek, för alla åldrar, men däremot ingen skateboardpark.

– Nej, det finns inga tankar på det, säger Holmin, som därmed kan lugna de närboende som nog skulle ha haft en del synpunkter på bullret från skateboardåkarna.

Istället kan de glädja sig åt lekande barn i en lekpark som han tidigare gett förhandsbetyget ”av världsklass”.

– Dessutom kommer hela området att fräschas upp i samband med arbetet, berättar Hans-Åke Nilsson och nämner beachvolleyplanen som exempel.

Nästan 5 000 barn var med och ritade och röstade på vilka lekredskap de ville skulle finnas på den nya superlekplatsen på gamla järnvägsområdet. Tolv förslag fanns att välja mellan, tanken var att de åtta populäraste skulle väljas ut. Men så blir det inte. Det blir fler.

– Vi har faktiskt lyckats få med alla tolv, berättar Lisbeth Johansson, marknadschef på Ulricehamns energi som bygger lekplatsen.

Så här röstade barnen:

1 Hinderbana, 2 Klätternät/klätterbollar, 3 Linbana, 4 Studsmattor, 5 Gunga/slänggunga, 6 Klättertorn med rutschkanor, 7 Vattenlek, 8 Karuseller, 9 lek för små barn (”Trollskogen”), 10 Fjäderdjur/gungdjur, 11 Balanslek (ingår i hinderbanan, 12 Sandlåda.

– Förhoppningen är att få med några av barnen egna önskemål också, säger Lisbeth Johansson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons