Annons
Nyheter

Så dyrt är elnätet i Ulricehamn och Tranemo jämfört med övriga länet

Elnätspriserna mellan olika kommuner skiljer sig avsevärt mycket åt, visar en genomgång som gjorts av jämförelsetjänsten Elskling.
I Tranemo och Ulricehamns kommun på runt dubbelt så mycket som den kommun i länet där priserna är som lägst.
Ulricehamn/Tranemo • Publicerad 22 oktober 2024
Bilden är en genrebild.
Bilden är en genrebild.Foto: Barzan Dello

Enligt en genomgång utförd av jämförelsetjänsten Elskling, skiljer sig priserna på elnätsavtal åt markant mellan olika kommuner och län i landet – som mest kan det skilja nästan 27 000 kronor om året.

– Det här blir ytterligare ett hårt slag mot redan pressade hushåll och ännu en post man tjänar på att jämföra inför en flytt, säger Åsa Hauer, elexpert på Elskling, i ett pressmeddelande.

Annons

I Ulricehamns kommun ligger de genomsnittliga elnätsavgifterna för ett år på drygt 21 200 kronor för en villa (20 000 kWh) och 4 200 kronor för en lägenhet (4000 kWh), enligt genomgången. I Tranemo kommun är samma siffra drygt 22 300 kronor för en villa, och knappt 4 500 kronor för en lägenhet. Det priset är samma som för flera andra kommuner i länet.

Både Ulricehamn och Tranemo ligger över medel i länet, som ligger på drygt 19 400 för villaägare och 3 800 för lägenhetsinnehavare.

Billigast i Västra Götaland – och Sverige – är Mölndals kommun. Där kommer en villaägare undan med knappt 11 000 kronor på ett år, och en lägenhetsinnehavare på knappt 2 200 kronor. Det skiljer alltså runt 10 000 kronor årligen mellan kommunerna, för en villaägare, och priserna i Mölndal ligger alltså på runt hälften av de i Ulricehamn och Tranemo.

Dyrast i länet är Falköpings kommun, med drygt 25 500 kronor årligen för en villaägare och 5 100 för någon som har lägenhet.

Den genomsnittliga elnätsavgiften i Västra Götalands län är 97,26 öre/kWh, vilket gör det till det billigaste länet i Sverige. I grannlänet Jönköpings län är samma siffra 107,71. Dyrast är elnätet i Jämtlands län, med 142,33 öre per kWh.

Om sammanställningen:

Elskling har baserat sin kartläggning på statistik från Nils Holgersson-rapporten, som i sin tur bygger på siffror från Energimarknadsinspektionen. Beräkningarna utgår från en genomsnittsvilla med en elförbrukning på 20 000 kWh per år samt en lägenhet med en årlig förbrukning på 4 000 kWh.

Källa: Elskling

Agnes Brusk JahnSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons