Nyheter

S öppnar för resultatenheter och intraprenad i skolan

Socialdemokraterna i Ulricehamn öppnar nu för införandet av intraprenad och resultatenheter inom skolan.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2013
?Olika verksamhetsformer och pedagogiska inriktningar kan göra att det blir mer attraktivt för behöriga lärare att söka till kommunen?, säger Inga-Kersti Skarland (S).
?Olika verksamhetsformer och pedagogiska inriktningar kan göra att det blir mer attraktivt för behöriga lärare att söka till kommunen?, säger Inga-Kersti Skarland (S).Foto: Christer Seldevall

I kölvattnet av ickebeslutet om skolstrukturen i Ulricehamns kommun för en månad sedan fortsätter nu Socialdemokraterna med att lägga förslag till hur utmaningarna inom lärandeområdet ska klaras.

Nyligen föreslogs skolskjuts från Ulricehamn till Marbäck och nu läggs en motion om utökad möjlighet till intraprenad samt inrättande av resultatenheter

– Vi kan inte sitta med armarna i kors och bara vänta. Därför lägger vi fram konstruktiva förslag för att hitta möjligheter till att utveckla verksamheterna i kommunens skolor, säger Inga-Kersti Skarland (S), biträdande oppositionsråd i Ulricehamns kommun.

Förslaget bygger på den modell med intraprenad som tillämpas i förskoleområdet Emilia Centrum med förskolorna Stadsskogen, Tre Rosor och Åsundavy sedan drygt ett år tillbaka. Med detta som modell vill Socialdemokraterna öppna för intraprenad i andra delar av lärandeverksamheten.

Först krävs dock en utvärdering som belyser hur ekonomi och verksamheten påverkas av modellen.

– Men den bild vi fått från personal är att fungerar väldigt bra, med ett stort engagemang inte minst hos personalen. Intraprenad kan vara ett sätt att stärka kvaliteten inom förskolan och skolan, säger Inga-Kersti Skarland.

Införandet av intraprenad bygger på att personal är intresserade av att jobba enligt den modellen. Ett alternativ som lyfts fram i motionen är införandet av resultatenheter inom lärandeområdet.

Varför lägger ni förslaget?

– Vi vill se om detta kan vara en modell att utveckla skolan. Det kan också vara ett sätt att öka elevunderlaget vid de mindre skolorna i kommunen. Däremot är detta ingen lösning på kravet på behöriga lärare. Men olika verksamhetsformer och pedagogiska inriktningar kan göra att det blir mer attraktivt för behöriga lärare att söka till kommunen, säger Inga-Kersti Skarland.

– Dessutom tycker också att detta är mer tilltalande modeller än att lägga ut verksamhet på entreprenad eller utmaningsrätten.

Någon risk att intraprenad eller resultatenheter gör att vissa skolområden gynnas på bekostnad av andra?

– En förutsättning för att det inte ska bli så är att de ekonomiska förutsättningarna är likvärdiga mellan olika enheter och att det också upplevs att det är så. Nuvarande resursfördelningsmodell tar exempelvis inte hänsyn till socioekonomiska skillnader mellan olika skolor. Inom detta område behövs en översyn. Resurser ska fördelas efter behoven, säger Inga-Kersti Skarland.

Om satsningen faller väl ut är Socialdemokraterna i Ulricehamn beredda att gå vidare på den inslagna vägen med intraprenad eller resultatenheter också inom andra delar av den kommunala verksamheten.

I en motion till kommunfullmäktige från Socialdemokraterna i Ulricehamn läggs två förslag:

Dels att kommunstyrelsen får i uppdrag att utvärdera verksamhetsformen intraprenad både ur ekonomiskt och verksamhetsmässigt perspektiv.

Dels att kommunstyrelsen får i uppdrag att ta fram ett förslag för inrättande av resultatenheter på likvärdiga villkor för i första hand enheter inom lärandet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.