Annons
Nyheter
Ulricehamns styrande minoritet med S och V vill ge Stubo uppdraget att sälja Kullenkvarteret i centrala Ulricehamn. Syftet är att göra det kommunala bostadsbolaget till en starkare aktör i framtiden.
Nyheter • Publicerad 6 november 2014
Jan Brobjer (S), vice ordförande i Stubo, Mattias Josefsson (S) och Erica Grenås (V) ser alla positivt på att Stubo ska stärka bolaget för framtiden genom att avyttra fastigheter i centrala Ulricehamn till privata intressenter.Foto: Henrik Erickson

Försäljningen av kvarteret Krämaren, som innefattar Kullenhuset och gamla elverket (den byggnad där Stubo har sitt kontor), är en beståndsdel i den budget som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att lägga fram. Att sälja ut allmännyttan är, milt uttryckt, inte något traditionellt förslag för att komma från partier med hjärtat till vänster.

– Verkligen inte men syftet är inte att Stubo ska bli en svagare aktör utan tvärtom en starkare, säger Erica Grenås (V).

Annons

Mattias Josefsson (S) säger att det finns tre bakomliggande orsaker till förslaget att sälja Krämaren.

– För det första så behöver Stubo stärka sin ekonomi. Bolaget har i och med det nya flerbostadshuset i kvarteret Stadsskogen en belåning på upp emot 80 procent. Där någonstans går en smärtgräns för ett bolag som Stubo.

– För det andra så har regeringen i sin budget ett statligt stöd till renovering av fastigheter byggda inom miljonprogrammet. 65 procent av Stubos byggnader är miljonprogramshus och det vore dumt om Stubo inte utnyttjade möjligheten att renovera med subvention. Det betyder att Stubo bör satsa extra på renovering de kommande åren. Det kräver ekonomiska resurser.

– Den tredje anledningen till att en försäljning är bra är att det finns en stark efterfrågan på objekt i Ulricehamns centrum just nu. Stubo har under de senaste åren fått minst en förfrågan om just Krämaren. Kort sagt, det är ett bra försäljningsläge.

Enligt Jan Brobjer (S), vice ordförande i Stubo, skulle en bra fastighetsaffär stärka bolaget och, framför allt, ge bolaget större möjligheter att agera på den lokala bostadsmarknaden.

– Det är viktigt att påpeka att Stubo agerat aktivt och bra de senaste åren och att syftet med detta är att det fortsatt ska kunna vara så vid byggnation i framtida områden, säger Mattias Josefsson.

En försäljning av kvarteret kommer, om den blir av, att vara villkorad. Den som köper kommer att få förbinda sig att bygga hyresrätter eller trygghetsboende.

– Det har byggts många nya bostadsrätter i Ulricehamn de senaste åren och det är jättebra. Nu behövs fler hyresrätter och när det gäller trygghetsboenden för äldre vet vi att det finns en efterfrågan just i centrum, säger Mattias Josefsson.

Vad händer med hyresgästen Attendo som driver verksamhet i Kullen om fastigheten säljs?

– Det får självklart en framtida fastighetsägare ta ställning till. Kundstocken med äldre som hyresgäster borde vara intressant även för en ny ägare. Marknaden är stor och det skulle förvåna mig om det skulle ändras på kort sikt, säger Mattias Josefsson.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons