Annons
Nyheter

S backar om nyavindkraftplanen

Efter att ha lyssnat in synpunkter från kommuninvånaren blåser nu Socialdemokraterna till reträtt inför beslutet om ny vindkraftsplan för kommunen.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2013
Många av de områden som tidigare pekats ut som tänkbara för vindkraft stryks nu i Socialdemokraternas nya förslag inför beslutet om vindkraftplan för kommunen. I kartan är de strukna områdena markerade med ett X. BILD: Vindkraft i samklang med natur och människa - Socialdemokraterna i Ulricehamns kommun.
Många av de områden som tidigare pekats ut som tänkbara för vindkraft stryks nu i Socialdemokraternas nya förslag inför beslutet om vindkraftplan för kommunen. I kartan är de strukna områdena markerade med ett X. BILD: Vindkraft i samklang med natur och människa - Socialdemokraterna i Ulricehamns kommun.Foto: 

Så har då frågan om vindkraft i Ulricehamns kommun åter hamnat i hetluften.

Dels är ett färdigt förslag till vindkraftplan i det närmaste klart för politiskt ställningstagande.

Annons

Dels genom Energimyndighetens senaste utspel med förslaget att peka ut Komosse som riksintressant område för vindbruk.

Mot denna bakgrund berättade Socialdemokraterna i Ulricehamn i torsdags hur de vill se utvecklingen av vindkraft i kommunen.

Partiet gör det efter att, som man säger, ha tagit till sig av synpunkter som kommit in vid samråd och utställning som hållits i frågan.

– Det har då visat sig att det finns ett motstånd mot vindkraft, exempelvis i Grovare-Fänneslunda och i Liard. Det är något som vi tar till oss. Därför backar vi nu vad gäller antalet områden för vindkraft i den kommande vindkraftsplanen. Det är viktigt med en lokal förankring i ett beslut om vindkraftplan, säger Mattias Josefsson (S), oppositionsråd i Ulricehamns kommun.

Av de områden som hittills pekats ut i den kommande vindkraftsplanen tas nu cirka hälften bort, i den version som Socialdemokraterna lägger fram. I princip är det endast i den sydöstra delen av kommunen samt i redan bullerstörd miljö (exempelvis längs riksväg 40) som vindkraft ska tillåtas.

– Vi är fortsatt positiva till vindkraft. Ulricehamns kommun har ett ansvar i fråga om att öppna för utvecklingen av grön energi. Men ansvaret måste förenas med omsorg, där vi även väger in kommuninvånarnas uppfattning.

– Samtidigt finns alltid en möjlighet att pröva även andra placeringar. Men med en mer restriktiv vindkraftplan anger vi vilken nivå som vi tycker är okej, säger Mattias Josefsson.

Energimyndighetens senaste förslag där man pekar ut Komosse som riksintressant område för vindbruk har också spelat roll för partiet. Man ser även ett behov av att stärka planmonopolet vad gäller framtida vindkraftetableringar.

Socialdemokraterna förväntar sig nu en diskussion mellan partierna i kommunen om frågan. Förhoppningen är att man kan landa i en kompromiss, som en bred majoritet kan ställa sig bakom.

– Det är en komplicerad fråga, så jag räknar med mycket diskussion kring detta, säger Mattias Josefsson

Under rubriken Vindkraft i samklang med natur och människa beskriver Socialdemokraterna i Ulricehamn partiets hållning inför beslutet om ny vindkraftplan:

? Respektavståndet till Komosse ska vara tre kilometer i norra ändan för att utökas till fem kilometer i sydvästläge.

? Ulricehamn ska respektera angränsande kommuners önskemål om avstånd mellan vindkraftverk och kommungräns.

? Antal områden, lämpliga för vindkraft, minskas till ett fåtal områden med koncentration i sydost och i övrigt med prioritet i bullerstörda miljöer.

? Ätradalen ska undanhållas etablering av vindkraft och i arbetet med översiktsplan före så kallade tysta områden pekas ut.

? Vindkraftverk får inte överskrida en totalthöjd på 170 meter.

? Energimyndighetens förslag om att avståndet mellan vindkraftverk och bebyggelse ska vara mer än 800 meter är lämpligt att följa.

? Bullernivån får inte överstiga 37 decibel under någon del av dygnet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons