Nyheter

Ris och rosor över Tranemo kommun

Bra arbetsmarknad och gymnasieskola, inte så bra kommersiellt utbud. Och små möjligheter att påverka. Det strös både ris och rosor över Tranemo kommun i en medborgarundersökning.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2013

Tranemo kommun deltog under våren i en medborgarundersökning, gjord av Statistiska centralbyrån, SCB, där kommuninvånarna fick möjlighet att tycka till om sin hemkommun. Eftersom det rör sig om en så kallad attitydundersökning, är det inte säkert att de som svarat har egna erfarenheter.

Urvalet var 500 personer mellan 18 och 84 år och 57 procent (285) av dem svarade.

På frågor som rörde vad invånarna tyckte om Tranemo kommun, som en plats att leva och bo i, fick möjligheten att få arbete bättre betyg än i andra kommuner av samma storlek, medan det kommersiella utbudet fick lägre betyg. Särskilt nöjda är invånarna med trygghet, fritidsmöjligheter och bostäder.

Vad gällde kommunens egna verksamheter var tranemoborna i stort sett väldigt nöjda. Undersökningen visar inget område som är kopplat till ett direkt missnöje. Särskilt gott betyg fick dricksvatten, avlopp och räddningstjänsten, den sistnämnda är dock regional. Betydligt nöjdare än invånare i andra jämförbara kommuner är man med gymnasieskolan, gång- och cykelvägar samt idrotts- och motionsanläggningar.

Mest ris delade tranemoborna ut under den del som gällde inflytande. Medborgarna är inte nöjda med möjligheten att påverka eller ha inflytande i Tranemo kommun. Minst missnöjda är de med möjligheten att komma i kontakt med politiker och informationen om kommunens verksamheter. Mest missnöjda är de med möjligheten att påverka kommunens verksamheter.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.