Nyheter

Riksväg 40 farlig väg

Riksväg 40 mellan Dållebo och Hester är en av Sveriges 55 farligaste vägar.
Nyheter • Publicerad 26 september 2011

Det är Trafikverkets experter som har listat Sveriges farligaste vägar, ombedda av tidningen På väg, som ges ut av Svevia.

Gemensamt för vägarna är att de inte är mötesfria, skriver Svevia i ett pressmeddelande på måndagen.

Om vägarna blev mötesfria skulle olyckasrisken minska till en bråkdel och många människoliv skulle räddas, skriver Svevia.

Farligaste vägen är E20 genom Västergötland, där det går mycket tunga transporter mellan stockholmsområdet och västkusten. Bara på sträckan mellan Alingsås och Örebro har fjorton personer dött och femtio skadats svårt de senaste åren.

Svevia tycker nu att regeringen borde satsa mer pengar på vägar.

– Det är olyckligt att regeringen nu drar ner på anslagen till trafiksäkerhetsinvesteringar till förmån för andra stora infrastruktursatsningar. Sett under en tioårsperiod skulle uppemot tusen människor slippa skadas eller dö om dessa 55 farliga vägar gjordes mötesfria, säger Erik Lundman, chef för affärsutveckling på Svevia.

Det finns planer för att bygga ut riksväg 40 mellan Dållebo och Hester till motorväg. Men exakt när arbetet inleds är oklart, eventuellt innan 2015.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.