Annons
Nyheter

Riddarhuset snart redo att sälja Finnekumla gård

Rättsprocessen kring ägarskiftet har dragit ut på tiden. Men nya ägaren Riddarhuset har siktet inställt på försäljning av Finnekumla gård.
– Vi väntar på lagfarten och hoppas på att den blir klar vilken dag som helst.
Stockholm/Finnekumla • Publicerad 16 december 2021 • Uppdaterad 27 december 2021

När tidigare ägaren till Finnekumla gård gick bort 2018, testamenterades gården till Riddarhuset i Stockholm. Men mellan dem och det faktiska övertagandet av gården har stått en långdragen rättsprocess med fadern till tidigare ägaren som motpart.

En rättsprocess som nu går mot sitt slut, efter att både Borås tingsrätt och Hovrätten för Västra Götaland konstaterat att Riddarhuset i lagens mening är rättmätiga ägare till Finnekumla gård.

Annons

– Vi avvaktar att alla domar ska vinna laga kraft och vi väntar nu på lagfarten, vilken vi hoppas ska komma vilken dag som helst, säger Erik Drakenberg, riddarhussekreterare på Riddarhuset.

Erik Drakenberg, riddarhussekreterare vid Riddarhuset i Stockholm
Erik Drakenberg, riddarhussekreterare vid Riddarhuset i StockholmFoto: Jens Sjunnesson

Han förklarar vidare att Finnekumla gård, som i mars 2019 värderades till 45 miljoner kronor, ska läggas ut till försäljning inom en snar framtid.

– Barnen vill att gården ska säljas, så att de får del av sin laglott. Vi tycker samma i frågan och vi ska följa det avtal Riddarhuset har sen tidigare med barnen. Vi har ingen brådska, men vad jag förstår vill de inte att vi drar benen efter oss i frågan.

När Riddarhusets förvaltare nyligen skulle titta till gården, kunde denne inte ta sig in i bostadshuset. Det uppdagades bland annat att någon bytt lås på en ytterdörr.

Finnekumla gård
Finnekumla gårdFoto: Henrik Erickson

– VI har ansvaret att se till fastigheten och saker som att rör inte fryser sönder. Vi har försökt ha kontakt med motparten och dennes juridiska ombud utan att komma fram till något, förklarar Erik Drakenberg.

Efter händelsen har Riddarhuset begärt handräckning av Kronofogden, för att få hjälp med att byta lås i byggnaden och förmå fadern till tidigare ägaren att forsla bort den egendom han har på fastigheten.

– Handräckningen är inte genomförd än. Och vad jag förstår så har mannen inte bott där på många år, så i det avseendet är det en odramatisk åtgärd.

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons