Nyheter
Efter att ha tagit upp problemet med bristande resurser vänder sig nu pedagoger vid kommunens resursteam till ledande kommunpolitiker för att påtala problemet.
Nyheter • Publicerad 22 oktober 2013

Det gäller den särskilda undervisningsgrupp vid Stenbocksskolan som tillkommit sedan Resursskolan lades ner för två år sedan.

Nu undervisas dessa elever istället i en särskild grupp med placering på Stenbocksskolan.

Men eleverna får inte samma möjlighet som övriga elever till undervisning i alla ämnen, vilket de har rätt till, skriver de två lärarna. Och det finns heller inte några ekonomiska medel att genomföra de aktiviteter eller köpa de hjälpmedel som de behöver.

– Alla elever ska kunna få en likartad undervisning och rätt till kulturutbud, studiebesök med mera. Tyvärr är det inte så för dessa elever. I nuläget har dessa elever inte ens möjlighet att läsa alla ämnen på grund av att det inte finns behörig personal som kan undervisa i alla ämnen och lämplig arbetsplats för elevernas behov, skriver de två lärarna till Roger Wilhelmsson (M) i kommunstyrelsen samt till ansvariga verksamhetschefer.

Brevet har skrivits efter att pedagogerna vid åtskilliga tillfällen har lyft problematiken, både med skolledningen och i andra sammanhang.

Verksamhetschef Anne-Marie Stenson har lämnat skrivelsen till ansvariga rektorer.

– Där tas frågan upp med de direkt berörda. Det man framför allt bör titta på är vad vi hade kunnat göra annorlunda, säger hon.

Resursskolan avvecklades för att eleverna skulle integreras i sin klass och skola. Att ge dem undervisning i en särskild grupp anses vara förenligt med tanken på integration.

– De har tillgång till sin vanliga klass och de hör till skolan. Det viktigaste är likvärdigheten, säger Anne-Marie Stenson.

Vid Stenbocksskolan i Ulricehamn finns för närvarande sex elever som får undervisning i en separat grupp. Gruppen har funnits allt sedan Resursskolan avvecklades för två år sedan.

Lisbeth Almér Larsson, den ena av två rektorer vid Stenbocksskolan i Ulricehamn, är på det stora hela nöjd med den nya modellen.

– Eleverna är på vår skola, i våra lokaler. De har tillgång till sin klass och till sina lärare. Vi tycker det är mycket bättre, både för personalen och för eleverna som det handlar om.

Vad är din reaktion på lärarnas brev?

– Jag delar inte deras uppfattning att det saknas resurser till just den här gruppen. Nu gäller det att gilla läget och göra det bästa möjliga av situationen, säger hon.

Inför nedläggningen av Resursskolan varnade personal för att det skulle ge ökad arbetsbelastning och samtidigt bli sämre för de berörda eleverna. Vad är din bild av hur det har blivit?

– Inför förändringar finns det alltid oro, men jag tycker att det fungerar bra på Stenbocksskolan. Tidigare var det en större personalgrupp som jobbade i Resursskolan. I dag är det två lärare. Men det händer att våra lärare svarar för undervisning i gruppen vid enstaka tillfällen, säger Lisbeth Almér Larsson.

UT har varit i kontakt med lärare som skrivit brevet, men de har avböjt medverkan i artikel.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.