Annons
Nyheter

Rekordmånga viltolyckor under 2010

Åker du på riksväg 40 vid Brunn i gryning eller skymning är risken stor att du råkar ut för en viltolycka. Det är en av platserna där det har skett många olyckor under 2010.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2011
2010 blev ett rekordår vad gäller antalet viltolyckor.
2010 blev ett rekordår vad gäller antalet viltolyckor.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Under 2010 ökade antalet viltolyckor till rekordsiffran 47 475, den största ökningen står älg och rådjur för. Detta enligt siffror från Nationella viltolycksrådet.

– Det är oroväckande att viltolyckorna ökar år från år, säger Lars Sävberger som är verksamhetsledare i Nationella viltolycksrådet.

Annons

Orsaken tror han bland annat är att fler anmäler viltolyckor men även att vi har haft två snörika vintrar.

UT skrev redan i december om att även polisen i Ulricehamn noterat en kraftig ökning av antalet viltolyckor. Närpolisbefäl Stefan Gustafsson sade då att olyckorna är geografiskt spridda men att det däremot finns en tydlig trend vad gäller när på dygnet olyckorna sker.

– De sker under den tid på dygnet då det inte är dagsljus.

Under 2010 rapporterades det in 307 viltolyckor i Ulricehamns kommun till polisen. Av dessa gällde 243 rådjur, 60 älg och 4 vildsvin. Geografiskt är olyckorna relativt spridda. Dock kan man på en karta gjord av Nationella viltolycksrådet se en viss koncentration, som till exempel på riksväg 40 vid Brunn eller utefter vägen mellan Ulricehamn och Timmele.

I Tranemo kommun är det främst riksväg 27 söder om Tranemo som är utsatt. Vägavsnittet pekades ut i en rapport från Nationella viltolycksrådet som en av de fem farligaste vägsträckorna i Västra Götaland vad gäller viltolyckor. Detta utifrån viltolyckor som skett 1 januari till 31 augusti 2010.

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat.

Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

Placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer.

Markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.

Ring 112 och anmäl olyckan.

Även om viltet ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.

Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.

Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.

Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.

Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.

Försök inte att själv avliva det skadade djuret om du inte har den kunskapen.

Om du har kört på en hund, försök aldrig att avliva den, låt veterinär avgöra.

Vid anmälan till polisen ska du uppge information om dig själv, ditt fordon, olycksplatsen, viltslag och i vilken riktning viltet försvann.

För de människor som arbetar med eftersök av trafikskadat vilt är dina uppgifter som trafikant mycket viktiga för att ett bra eftersök ska kunna genomföras och ett svårt skadat djur ska slippa ett långt lidande.

Nationella viltolycksrådet

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons