Annons
Nyheter

Regeringen avgör torvtvist

Neova har fått tillstånd till torvbrytning på ett hundra hektar stort område i Grimsås. Men tillståndet är överklagat och nu blir det hela en fråga för regeringen.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2014

Torvbrytningen har en given tradition i Grimsås historia. Från början av 1900-talet och fram till efter andra världskriget bröts det torv kring Grimsås och IKO Nexans har sina rötter i ett torvbrytningsföretag.

Och det är faktiskt den gamla torvbrytningen som kan bana väg för den nya. Nu för tiden ges inte tillstånd till brytning i opåverkade våtmarker.

Annons

Neova är Skandinaviens ledande bioenergiföretag – och ingår i Vapogruppen som är världens största torvproducent.

Företaget ansökte för två år sedan om att få bryta torv i Grimsås.

Första försöket mynnade ut i ett länsstyrelsesvar där det slogs fast att "torvbrytningen kan anses ha betydande miljöpåverkan".

För ett år sedan var det dags för Neova att göra sin "riktiga" ansökan och resultatet blev ett godkännande från Länsstyrelsen. Men sex–sju överklaganden har nu kommit in. Dels från privatpersoner och dels från samhällsföreningen och naturskyddsföreningen.

Jesper Rydin är en av dem som överklagat, så som varande granne till den tänkta torvbrytningen. Och hans lista över frågetecken och minustecken är lång.

Oväsen, oro för dricksvattentäkten, damm, brandrisk, transporterna, påverkan på huspriserna, inga nya arbetstillfällen...

– Vi har satt ihop namnlistor och fått in 350 påskrifter. Detta är inget som är bra för samhället, säger Jesper Rydin.

Neova kontrar med att torven ska användas som bränsle i värmeverk.

Och att satsningen lever upp till de krav som Torvlagen ställer.

– Vi vet att det kommit inöverklaganden, men vårt intresse kvarstår, säger Anders Borgmark, prospekteringsansvarig hos Neova.

Men frågan är hur lång tid det tar innan regeringen sagt sitt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons